Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amal Hussein

Preminula djevojčica koja je postala simbol krize u Jemenu

jemen332

Djevojčica je patila od teške akutne pothranjenosti te je postala simbol brutalnog građanskog rata koji je milione gurnuo na rub gladi

Amal Hussein, 7-godišnja djevojčica iz Jemena čija fotografija iz The New York Timesa je postala simbol dugotrajnih sukoba u zemlji, preminula je, potvrdilo je ministarstvo zdravstva te zemlje.

Fotografija Pulitzerom nagrađenog novinara Tylera Hicksa pokazuje mršavu curicu koja leži na krevetu, a snimljena je 18. oktobra u mobilnoj klinici UNICEF-a u Aslamu.

Hussain je patila od teške akutne pothranjenosti te je postala simbol brutalnog građanskog rata koji je milione gurnuo na rub gladi, piše CNN.

Njena majka, Marian Ali, rekla je kako joj je “slomljeno srce”.

“Amal se uvijek smijala. Sad sam zabrinuta za svoju drugu djecu”, rekla je Timesu u telefonskom intervjuu. Rekla je i kako je Amal preminula 26. oktobra, prenosi Index.hr.


Nakon što je objavljena njena fotografija, usred međunarodnog bijesa zbog brutalnog ubistva novinara Jamala Khashoggija, američki ministar odbrane Jim Mattis i državni sekretar Mike Pompeo pozvali su na primirje u “idućih 30 dana”.

Jamal Khashoggi, suradnik Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu kamo je došao zbog administrativnih formalnosti prije braka s Turkinjom.

Trogodišnji konflikt između saudijske koalicije koju podržava SAD i Huta koji su priklonjeni Iranu razorio je Jemen i navodno je tamo ubijeno najmanje 10 tisuća ljudi.

U intervjuu za CNN, američki izaslanik u Jemen Martin Griffiths rekao je kako je ubistvo Khashoggija poziv na mir u Jemenu, a dodao je kako je najveći faktor opravdavanja američke vanjske politike u Jemenu bio prijetnja gladi.

Upozorio je i kako bi alternativa miru bila “razarajuća” i dovela bi do porasta gladi, terorizma i daljnjih nestabilnosti u regiji.