Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminula “Prašnjava žena” čija je fotografija obišla svijet

dusty-lady111

Marcy Borders poznatija kao “Dust Lady” (Prašnjava žena), mlada žena čija je fotografija neposredno nakon terorističkog napada na WTC 11. septembra 2001. godine obišla svijet, preminula je u utorak u dobi od 42 godine nakon borbe s rakom želuca.

Marcy, koja je tada imala samo 28 godina, preživjela je koban udar aviona jer se uspaničila i nije poslušala šefa koji joj je naredio da ostane za svojim stolom. Samo mjesec dana nakon što je počela raditi na radnom mjestu u Banc of America dogodio se strašan teroristički napad koji joj je promijenio život, a u trenutku udara aviona nalazila se u uredu na 81. spratu, piše CNN.

Kultnu fotografiju snimio je Stan Honda, upravo u trenutku kada je prestravljena mlada žena prekrivena prašinom uspjela pobjeći iz ruševina WTC-a.

dusty lady2

Borders se godinama nakon kobnog napada borila s depresijom i ovisnošću, zbog čega je izgubila i skrbništvo nad svoje dvoje djece. 2011. godine se ipak prijavila u kliniku za borbu protiv ovisnosti, a neposredno prije nego što je otkrila da boluje od raka napokon je, nakon više od 10 godina, dobila i novi posao.

Za svoju je bolest okrivila upravo napad u kojem je poginuo veliki broj njenih kolega.

“Kako je moguće da ste jedan dan potpuno zdravi, a drugi se probudite s rakom? Pitam se je li taj događaj probudio ćelije raka u meni? Definitivno vjerujem da jest, jer prije toga nisam bolovala ni od čega”, rekla je Borders u ranijem intervjuu za Jersey Journal.

“Moja je majka vodila bitke protiv svojih neprijatelja, a ja sam je jako voljela. Uvijek će živjeti kroz mene”, rekla je njena kći Noelle, a njen rođak Elnardo Borders na Facebooku je napisao da je porodica “izgubila svog heroja”.

Prema podacima CDC World Trade Center Health Programa, od maja ove godine 3700 preživjelih iz ruševina WTC-a dijagnosticiran je neki oblik karcinoma, kao posljedica terorističkog napada. Isti izvještaj navodi da su preživjeli iz WTC-a i okolnih zgrada, kao i spasioci, bili izloženi toksičnim tvarima nakon rušenja tornjeva.