Globus

Hrvatska

Preminula zlostavljana dvogodišnja djevojčica, roditeljima prijeti dugogodišnji zatvor

04/04/2021

Curica je u biološkoj porodici mjesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalnu skrb to znao, no niko nije reagirao

Teško povrijeđena dvoipogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške izgubila je bitku za život. Iz bolnice u Klaićevoj poslano je saopćenje u kojem se obavještava javnost da je dvoipogodišnja djevojčica, nažalost, preminula, pišu hrvatski mediji.

“S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru”, napisali su.

Podsjetimo, doktori su se danima borili za život djevojčice koju je majka u srijedu dovela u bolnicu u Novoj Gradiški. Doktori u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu povreda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Direktor te bolnice Goran Roić rekao je kako je djevojčica već kod prijema bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne povrede mozga, na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi.

Majka je doktorima rekla da je djevojčica pala, ali ubrzo je otkrivena strašna priča. Odmah po dolasku u bolnicu doktori su posumnjali u majčinu priču. Curica je, osim teških povreda glave, imala i modrice po tijelu različite starosti te svrab. Sumnja se da se zlostavljanje odvijalo od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Prema dosad poznatim podacima, curica je do početka novembra 2020., a od trećeg mjeseca svog života, živjela u udomiteljskoj porodici. Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sistemu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji visok razvojni rizik za nju, no kada su taj rizik sveli na srednji, uslijedio je povratak u obitelj.

Curica je u biološkoj porodici mjesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalnu skrb to znao, no niko nije reagirao.

Naime, prema neslužbenim informacijama dijela medija, baka je upozoravala da nešto nije u redu s curicom, no, osim nje, i socijalna djelatnica, koja je pratila porodicu, u izvještaju je napisala da su se od početka ove godine roditelji počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, da sve slabije priča.

To sve znači da je centar mjesecima znao za probleme, ali ništa nije poduzimao.

Sudija istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je jučer mjesec dana istražnog zatvora roditeljima. Uz obranu djelomično su priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Soldo. Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

“Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo”, rekao je sudac Soldo novinarima.

Budući da je djevojčica u međuvremenu preminula, kazneno djelo prekvalificirat će se u teško ubistvo.

Kako saznaje 24 sata, policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. marta, zlostavljala svoju kćer udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške povrede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje.

Tijekom istrage policajci su utvrdili da je nesretna djevojčica od strane oba roditelja bila fizički često zlostavljana kroz posljednjih pet mjeseci te da su joj nanijeli vidne hematome po tijelu.

Roditeljima je jučer određen jednomjesečni pritvor, nakon što su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne povrede, a oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Po Kaznenom zakonu za teško ubistvo predviđena je kazna od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora.

Zbog ovog nezapamćenog slučaja jučer je smijenjen Branko Medunić, šef centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Marija Jugović imenovana je za v.d. ravnateljicu. Jugović je jučer navečer najavila otkaze i sankcije ako istraga Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško povrijeđene djevojčice.

Direktorica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić navela je jučer kako Centar nije dobio prijavu na sumnje na nasilje iz sustava, već je baka prijavila da se s djetetom nešto događa u trenutku kada je dijete vraćeno u obitelj. Također je navela kako je vraćanje stradale djevojčice njezinim biološkim roditeljima bila pogreška.

Barilić je podsjetila kako obvezu prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i nasilja u obitelji nemaju samo stručne osobe koje rade u sustavu, nego i svaki građanin koji ima sumnju.

Ministar Aladrović jučer je najavio izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje Povjerenstva za predstavke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.