Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki čovjek

Preminuo Amos Oz, najveći izraelski pisac i borac za pomirenje s Palestincima

amos_oz

U svijetu je Amos Oz bio poznat i cijenjen i kao književni velikan i gorljivi zagovornik rješenja problema između Izraela i Palestine

Amos Oz, jedan od najpoznatijih izraelskih književnika, umro je danas u 79. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako piše BBC, vijest o smrti popularnog pisca je saopćila njegova kćerka Fania Oz-Salzberger.

“Onima koji su ga voljeli, hvala im”, napisala je Fania Oz-Salzberger na Twitteru.

U svijetu je bio poznat i cijenjen i kao književni velikan i gorljivi zagovornik rješenja problema između Izraela i Palestine.

Njegova podrška rješenju izraelsko-palestinskog sukoba navela je pojedince da ga odmah označe čak i kao izdajnika izraelskog naroda.

Ozova prva zbirka priča “Gdje šakali zavijaju” objavljena je 1965. godine, a prvi roman “Možda drugdje” 1966. godine.

Među romanima posebno mjesto imaju “Moj Michael”, “Planina lošeg savjeta”, “Soumchi”, “Crna kutija”, “Fima”, “Pantera u podrumu”, “Isto more”, autobiografski roman “Priča o ljubavi i tmini”, “Rimovanje života i smrti” te najnoviji “Juda”, a mnogi od njih su prevedeni i na hrvatski.

Objavio je i niz esejističkih knjiga, među kojima “U zemlji Izrael”, “Izrael”, “Palestina i mir” te “Kako izliječiti fanatika”.

Autobiografsko djelo Amosa Oza “Priča o ljubavi i tmini” adaptirano je za filmsko prikazivanje 2015. godine, što je inače bio rediteljski debi Natalie Portman.

Djela su mu prevedena na više od četrdeset svjetskih jezika.

Amos Oz rođen je kao Amos Klausner 4. maja 1939. u Jerusalemu. Kao mladić studirao je filozofiju i književnost na hebrejskom Univerzitetu u Jerusalemu.