Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminuo bivši panamski diktator Manuel Noriega

Panama Noriega Interv_Nost

Bivši panamaski diktator Manuel Noriega, koji je špijunirao za CIA-u prije nego što su njegov brutalni režim i trgovina drogama izazvali američku invaziju u 1989., preminuo je u 83. godini.

Predsjednik Juan Carlos Varela objavio je Norieginu smrt na Twitteru u ponedjeljak navečer i naveo je da ona označava zatvaranje jednog poglavlja u panamskoj istoriji.

Noriega, koji je vladao Panamom od 1983. do 1989. godine, špijunirao je za Centralnu obavještajnu agenciju dok Sjedinjene Države nisu izvršile invaziju i svrgnule njegovu korumpiranu vladu, okončavajući jednu kriminalnu karijeru tokom koje je on također sarađivao s ostalim velikim trgovcima drogom, među kojima je Pablo Escobar.

Noriega je prvobitno osuđen u Sjedinjenim Državama u 1992., ali je služio kaznu zbog ubistva u Panami u vrijeme kada je umro.

Vojni vladar centralnoameričke zemlje ispunio je naslovnice svjetskih novina kada su se njegovi odnosi sa Sjedinjenim Državama pogoršali, kulminirajući američkim slanjem skoro 28.000 vojnika kako bi zauzeli Panama City i zarobili ga tokom potrage od kuće do kuće.

Noriega je proveo ostatak života u zatvoru između Sjedinjenih Država, Francuske i Paname zbog zločina u obimu od ubistva do reketiranja i trgovine drogama.

Bivši diktator podvrgnut je operaciji u martu radi otklanjanja tumora na mozgu ali je imao izliv krvi u mozak i bio je u komi dok nije obavljena druga hirurška intervencija.

Vladin zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je Noriega preminuo oko 23 sata po lokalnom vremenu nakon što mu se stanje iznenadno pogoršalo.

Zahvaljujući poznanstvu s američkim zvaničnicima Noriega je formirao “hemisferu prve narkokleptokratije”, navodi se u izvještaju podkomiteta američkog Senata, nazivajući ga “najboljim primjerom nedavne američke vanjske politike koja omogućuje stranim čelnicima da manipuliraju Sjedinjenim Državama nauštrb naših interesa”.

Nakon hapšenja, Noriega je pokušao da predstavi svoje odnose sa Sjedinjenim Državama u drugačijem svjetlu, tvrdeći da su one pokušale da rade u rukavicama sarađujući s njim, prenosi Reuters.