Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminuo student koji je bio u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji

ottowarmbierXinhua

Otto Warmbier, američki student koji je proveo 17 mjeseci u zatvoru u Sjevernoj Koreji, preminuo je u ponedjeljak u Cincinnatiju u saveznoj državi Ohio, objavili su članovi njegove porodice.

Warmbier je 2016. godine posjetio Sjevernu Koreju, gdje je planirao provesti pet dana razgledajući znamenitosti. Međutim, njegova posjeta se pretvorila u 17 mjeseci zatočeništva tokom kojeg je on, kako njegova porodica vjeruje, bio podložen mučenju usljed kojeg je pao u komu, izvještava CNN.

Manje od sedmicu nakon povratka u Sjedinjene Američke Države s teškim povredama mozga, ovaj 22-godišnjak je preminuo.

Američki državni sekretar Rex Tillerson, koji je pomagao u naporima za Warmbierovo oslobođenje, kazao je da SAD Sjevernu Koreju smatraju odgovornom za nepravedno zatvaranje.

Iz sjevernokorejske vlade su kazali da je Warmbier pao u komu nakon što je obolio od botulizma i popio tabletu za spavanje u martu 2016. godine, ali američki doktori tvrde da nisu našli nikakve dokaze te bolesti.

– Hajde da jasno izložimo činjenice: Otta Warmbiera, američkog građanina, je ubio režim Kim Jong Una – rekao je senator John McCain.

Predsjednik Donald Trump je osudio “brutalni režim” i izrazio žaljenje za gubitkom mladića koji je bio “u najboljim godinama”.