Globus

Slijedi potpuni "lockdown"

Preokret u Njemačkoj: Merkel ima novi plan, otkazala je sastanak s premijerima

09/04/2021

Njemački mediji ovaj potez Angele Merkel tumače kao pokušaj da kancelarka i savezni nivo države dobiju veće ovlasti u upravljanju pandemijom

Sljedeći ponedjeljak neće biti konferencije njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina, koji inače zajedno odlučuju o mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa i često se sukobljavaju.

Kancelarka Merkel je često zagovornica strožih mjera, dok su pokrajinski premijeri za opušteniji pristup. Sada je otkazan njihov najavljeni sastanak na kojem se trebalo dogovarati o mjerama, kako izvještavaju novinska agencija Reuters i ARD, prenosi Index.

Prema podacima Reutersa, njemačka savezna vlada sljedeće sedmice u uskom dogovoru sa saveznim pokrajinama i Bundestagom namjerava pokrenuti izmjenu zakona koja “predviđa izravno obvezujuću i sveobuhvatnu hitnu kočnicu (tj. lockdown, op.a.) za općine s incidencijom od 100 ili više”.

Ispod incidencije od 100, postojeće odluke Konferencije pokrajinskih premijera trebale bi se i dalje primjenjivati, a pokrajine bi tako trebale zadržati svoju nadležnost.

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da će se “o detaljima razgovarati u saveznoj vladi”, ali i da će odlučiti Bundestag.

Njemački mediji ovaj potez Angele Merkel tumače kao pokušaj da kancelarka i savezni nivo države dobiju veće ovlasti u upravljanju pandemijom. Merkel podržava prijedlog nekih saveznih pokrajina za kratkotrajnim, ali potpunim zatvaranjem svih javnih aktivnosti kako bi se smanjio porast broja novozaraženih koronavirusom u zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.