Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preporuke građanima BiH: Zemlje u kojima ne treba privlačiti pažnju na sebe

petalingst15f

Građani BiH u proteklim su godinama bili žrtve razbojnika na autoputevima pojedinih zemalja Evropske unije kao što je Italija, a brojne su opasnosti i u drugim stranim zemljama.

Dok Ministarstvo vanjskih poslova BiH u svojim preporukama i savjetima građanima BiH koji putuju rijetko spominje evropske zemlje, fokus se stavlja na opasnosti koje vrebaju u afričkim i azijskim zemljama, koje se smatraju dosta nesigurnijim.

Tako je primjerice za Indoneziju naveden niz savjeta i preporuka. Za posjedovanje droge predviđena je smrtna kazna, a na ulicama vrebaju brojne opasnosti. Građanima BiH se preporučuje da ako putuju ovom zemljom, tokom vožnje u svakom trenutku drže automobil zaključan iznutra. Preporučuje se i da ne privlače pažnju na sebe, pogotovo u vjerskim objektima, te da isključivo koriste usluge priznatih taxi firmi. U pojedinim regijama česte su i otmice stranaca, ali i međureligijski sukobi.

“Ne gubiti iz vida kreditnu karticu jer su falsifikovanja vrlo česta”, jedan je od savjeta građanima BiH koji putuju u ovu zemlju.

U pojedine zemlje kao što je Afganistan, Ministarstvo vanjskih poslova uopće ne preporučuje putovanje i to iz sigurnosnih razloga.

Radnici iz BiH godinama su putovali u zemlje kao što su Libija i Egipat, a danas se za te zemlje navodi da imaju veliki broj nesigurnih zona.

Kada je riječ o zemljama kao što je Irak, Ministarstvo vanjskih poslova BiH ističe da je zabranjeno fotografisanje žena, policajaca, državnih objekata, vojnih i policijskih objekata i vojnih lica.

U rijetkim preporukama za zemlje Evropske unije navodi se da su moguće krađe i manji sigurnosni incidenti u Belgiji. Upozorava se na oprez u zemljama EU najčešće zbog mogućih terorističkih napada.

Zemlje regije nisu opasne po određenom osnovu, ali Ministarstvo vanjskih polova BiH ipak savjetuje oprez na području Kosova zbog potencijalnih nasilnih međuetničkih sukoba i kriminalnih aktivnosti.