Globus

Sad je vjerodostojniji

“Prepravljen” crtež u Beogradu: Okrvavljene ruke na muralu ratnog zločinca

24/07/2021

Ovaj mural izrađen je u čast osuđenog ratnog zločinca isti dan kada je Valentin Inzko donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida

Mural sa likom ratnog zločinca i haškog osuđenika Ratka Mladića koji je osvanuo jučer na uglu ulice Alekse Nenadovića i Njegoševe na Vračaru je “prepravljen” nakon što je za sada nepoznata osoba na Mladićevim rukama docrtala krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Portal Nova.rs je naveo da je jedan od njihovih čitalaca ukazao na te izmjene kada im je napisao samo “popravljeno” pri čemu je upravo mislio na krvave ruke koje su dodane na mural.

Podsjetimo, Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala nedavno je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je zločinac Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premiještanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ovaj mural posvećen njemu je osvanuo isti dan kada je Valentin Inzko donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca, među koje spada i Ratko Mladić.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.