Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

Prerano je reći kada će epidemija koronavirusa doživjeti vrhunac

korona

Heymann je kazao da će, dok se novi virus širi van Kine, naučnici steći mnogo bolji uvid u bolest

Ljekar koji je predvodio odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na epidemiju SARS-a u periodu 2002./03. godine izjavio je kako je prerano reći kada će epidemija novog koronavirusa doživjeti vrhunac, ali da izgleda da je epidemija još u porastu.

Dr. David Heymann kazao je da se nagli rast kineskih slučajeva bolesti u posljednjim danima djelimično može pripisati činjenici da su kineski zvaničnici proširili svoju potragu na blaže slučajeve, ne samo na ljude s upalom pluća. Heymann je odbio prognozirati kada bi virus u končanici mogao stvoriti pandemiju, ili epidemiju širom svijeta. Sudeći po WHO, pandemija zahtijeva održivu transmisiju bolesti u barem dvije svjetske regije.

Heymann je kazao da će, dok se novi virus širi van Kine, naučnici steći mnogo bolji uvid u bolest.

– Ono što ćemo vidjeti je jasniji prirodni istorijat bolesti. To će se desiti jer će svi kontakti ljudi koji su boravili u tim zemljama (u kojima se virus pojavio) biti nadzirani veoma pažljivo – kazao je.

SARS, ili Teški akutni respiratorni sistem, bolest je iz iste porodice virusa kao i trenutna epidemija, prenosi Associated Press.