Globus

Svjetska zdravstvena organizacija

Prerano je reći kada će epidemija koronavirusa doživjeti vrhunac

04/02/2020

Heymann je kazao da će, dok se novi virus širi van Kine, naučnici steći mnogo bolji uvid u bolest

Ljekar koji je predvodio odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na epidemiju SARS-a u periodu 2002./03. godine izjavio je kako je prerano reći kada će epidemija novog koronavirusa doživjeti vrhunac, ali da izgleda da je epidemija još u porastu.

Dr. David Heymann kazao je da se nagli rast kineskih slučajeva bolesti u posljednjim danima djelimično može pripisati činjenici da su kineski zvaničnici proširili svoju potragu na blaže slučajeve, ne samo na ljude s upalom pluća. Heymann je odbio prognozirati kada bi virus u končanici mogao stvoriti pandemiju, ili epidemiju širom svijeta. Sudeći po WHO, pandemija zahtijeva održivu transmisiju bolesti u barem dvije svjetske regije.

Heymann je kazao da će, dok se novi virus širi van Kine, naučnici steći mnogo bolji uvid u bolest.

– Ono što ćemo vidjeti je jasniji prirodni istorijat bolesti. To će se desiti jer će svi kontakti ljudi koji su boravili u tim zemljama (u kojima se virus pojavio) biti nadzirani veoma pažljivo – kazao je.

SARS, ili Teški akutni respiratorni sistem, bolest je iz iste porodice virusa kao i trenutna epidemija, prenosi Associated Press.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.