Srbija

Prevrnule se cisterna s amonijakom, evakuisano cijelo selo

evakuacija

Prošle sedmice prevrnule su se dvije od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak

Potpuna evakuacija stanovnika sela Jasenovik kod Niša započeta je jutros u sedam sati zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja cisterni s amonijakom koje su u subotu iskliznule sa pruge Niš – Zaječar na kilometar od naseljenog područja, piše Telegraf.rs.

Prošle sedmice prevrnule su se dvije od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak.

Prema riječima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oko dvije trećine mještana je već otišlo kod rođaka i u svoje stanove u Nišu.

– Sinoć smo razgovarali s mještanima, sve smo se dogovorili. Od jutros sve službe funkcioniraju odlično. Evakuacija stanovništva i životinja počela je u 6. Oni koji nisu otišli kod rođaka i u svoje stanove u Nišu bit će smješteni u kolektivnom smještaju, pa će oko 17 sati danas biti vraćeni u svoje domove. Životinje će ostati sklonjene dok se akcija ne završi – kaže Bulatović.

S ugroženog područja počeo je i prijevoz životinja, koje se transportiraju kamionima stočarima do depoa na sigurnoj lokaciji. Većina domaćina već je sama premjestila svoje životinje na sigurno.

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik donio je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi mještani Jasenovika, njih oko 350, obaviješteni su o mjerama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

Stanovnici Jasenika, koji nemaju rođake gdje bi mogli da borave, bit će smješteni u objekte na teritoriju Niša. Sa ugroženog područja životinje se prevoze kamionima stočarima do depoa koji se nalaze na sigurnoj lokaciji, navedeno je u saopćenju gradskog štaba.