Preživio 10 dana u Islamskoj državi: Al-Qaida je kao kikiriki

toden_montage

Jürgen Todenhöfer, njemački novinar koji je proveo 10 dana s ISIS-ovim militantima u iračkom gradu Mosulu prošle godine, rekao je da pobunjenike ne plaše ni Amerika ni Velika Britanija. “Izrael je jedina zemlja na svijetu koje se ISIS boji”, tvrdi prvi zapadni novinar koji je ušao na područje pod kontrolom džihadista i preživio.

Todenhöfer je tih deset dana koliko ih je proveo u takozvanoj Islamističkoj državi opisao u knjizi koju je upravo objavio. U intervjuu za Jewish news njemački je novinar rekao da Izrael nije uključen u osnovne ISIS-ove planove preuzimanja prevlasti na Bliskom istoku.

“Jedina zemlja koje se ISIS boji je Izrael. Rekli su mi da znaju da je izraelska vojska presnažna za njih. Misle da mogu poraziti američke i britanske snage za koje smatraju da nemaju iskustva u gerilskim ili terorističkim strategijama. Međutim, znaju da su Izraelci jaki baš u tom području”, rekao je Todenhöfer.

2014122417412165580_20

Opisao je al-Qaidu kao kikiriki u usporedbi s ISIS-om nakon što je upoznao njihove vođe u Mosulu, prenosi Independent.

ISIS je nekoliko puta zaprijetio Izraelu u svojim propagandnim videima, a u novembru su objavili video snimak u kojoj kažu da “nijedan Židov neće ostati u Jeruzalemu” te da će “iskorijeniti bolest zvanu židovstvo sa svijeta”. Premda se smatra da su razne grupe povezane s ISIS-om aktivne u Gazi, u Izraelu nije bilo terorističkih napada kao ni na okupiranim palestinskim područjima koji se dovode u vezu s Islamskom državom.

Izrael nije dio saveza koji predvodi SAD, a čiji su cilj uništenje ISIS-ovih uporišta u Iraku i Siriji, no smatra se da njihove obavještajne službe pružaju informacije s Bliskog istoka savezu.