Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Insajderski izvještaj ISW-a

Prigožin je smaknut zbog – Afrike?! Procurilo šta se događalo danima uoči pada aviona u Rusiji

Foto: Screenshot
Jevgenij Prigožin

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika

Zapovjednik Wagnera Jevgenij Prigožin najvjerovatnije je u srijedu pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju od 23. augusta.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao ‘plan da se Wagneru potpuno onemogući djelovanje u Africi, piše ISW.

Činjenica jest da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, fokus Wagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne se plaćenike uveliko povezivalo s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom u Nigeru, prenosi Jutarnji.hr.

Prigožin se 21. augusta nakon dugo vremena obratio s ‘vrućeg afričkog pijeska‘.

-Moguće da je da je šef Wagnera otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije, potpuno ignorišući Kremlj i ministarstvo odbrane.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu otimati zapovjednike i najjače snage.

-Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spriječi, piše ISW.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin jučer vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao…

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsia, jučer je objavila da su Prigožin i Utkin bili na popisu putnika srušenog aviona.

Agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsia ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.