Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

Prigožin priznao žestoki otpor ukrajinskih branitelja kod Bahmuta

Jevgenij Prigožin

– Vjerovatno je prerano reći da smo blizu. Ima mnogo puteva vani i manje puteva unutra. Ukrajinske trupe su dobro obučene, i kao i svaki veliki grad nemoguće ga je zauzeti iz glave. Upravljamo veoma dobro – kazao je

Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner izjavio je u rijetkom intervjuu da ruske snage moraju zauzeti strateški grad Bahmut kako bi nastavile sa svojom kampanjom, ali su se suočile sa žestokim otporom ukrajinskih branitelja.

Jevgenij Prigožin, koga je intervjuisao ruski vojni dopisnik, kazao je da Rusija mora postaviti jasne ciljeve u svojoj skoro godinu dana dugoj kampanji – čvrsto uspostaviti svoje prisustvo u istočnoj Ukrajini ili krenuti naprijed da zauzme veći dio zemlje.

Moskva je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, osam godina nakon što je anektirala ukrajinski poluotok Krim, a njeni štićenici zauzeli su velike dijelove teritorije u istočnoj Ukrajini, nazivajući ih “narodnim republikama” u oblastima Donjecka i Luganska.

Prigožin, poduzetnik i ugostitelj, privukao je pažnju dok su se u toj kampanji vodile borbe. On je kritikovao rusko vojno rukovodstvo i određene zvaničnike.

Wagnerove trupe su odigrale veliku ulogu, posebno prošlog mjeseca u zauzimanju grada Soledara – izvan Bahmuta, koji je izdržao višemjesečne borbe i bombardovanja i koji je objema stranama poznat kao “mlin za meso”.

– Bahmut je potreban kako bi naše trupe mogle da rade bez smetnji. Zašto se zove mlin za meso? Jer ukrajinska vojska tu šalje sve više i više jedinica – rekao je Prigožin.

– Vjerovatno je prerano reći da smo blizu. Ima mnogo puteva vani i manje puteva unutra. Ukrajinske trupe su dobro obučene, i kao i svaki veliki grad nemoguće ga je zauzeti iz glave. Upravljamo veoma dobro – kazao je.

– Prvo moramo tiho zauzeti Artjomovsk, a onda možemo jasno i glasno reći da smo ga zauzeli – dodao je on, nazivajući Bahmut pod imenom iz sovjetskog doba koje je koristila Moskva.

On je rekao da su borbe za zauzimanje Soledara – koje su vođene nakon neuspjeha u zauzimanju Bahmuta – uporedive sa šest mjeseci bitaka potrebnih sovjetskoj vojsci da osigura Staljingrad.

Vojni analitičar Oleg Ždanov rekao je da je regija Bahmuta vjerovatno i dalje najteži sektor s kojim se suočavaju ukrajinske snage, jer Rusija tu raspoređuje sve više regruta.

– Područje južno od Bahmuta je veoma težak sektor. A sam grad ostaje najužarenije mjesto na frontu u ovom trenutku – izjavio je Ždanov u online intervjuu, prenosi Reuters.