Prije četiri dana u Italiji se dogodila se nesreća: Na brodu iz Slovenije poginuli tajni agenti

Foto: Vatrogasna služba Italije

Kako pišu talijanski mediji, sve osobe na brodu bile su tajni agenti – dio izraelskog Mossada, a dio talijanske tajne službe Aise

Četiri dana nakon nesreće na jezeru Maggiore u talijanskoj regiji Lombardiji, u kojoj su stradale četiri osobe, doznaju se podaci o osobama koje su bile na brodu. Kako pišu talijanski mediji, sve osobe na brodu bile su tajni agenti – dio izraelskog Mossada, a dio talijanske tajne službe Aise.

Prema medijskim izvještajima, dvadesetak tajnih agenata se sastalo na jezeru, a ova informacija ne bi postala poznata javnosti da nije došlo do nesreće. Postavlja se pitanje zašto su svi bili na brodu?

Ukrcali su se u nedjelju

Prema onome što je dosad poznato, na brodu je smjelo biti 15 osoba, a ne 23 koliko ih je bilo.

Agenti su se u nedjelju, 28. maja, ukrcali na brod koji je registriran u Sloveniji i izgleda kao ploveća kuća i zajedno s skiperom Claudiom Carminatijem, koji je trenutno pod istragom, otišli na Otok ribara, najmanji od tri poznata otoka Boromeo.

Agenti su bili obučeni ležerno, u odjeći koja bi se uklopila u izlet na jezeru i mogla bi služiti kao kamuflaža da izgledaju kao turisti. Posjetili su restoran Il Verbano na otoku, koji je bio pun turista.

Nesreća se dogodila oko 19:20 kada se brod prevrnuo zbog vrlo lošeg vremena, oko 100 metara od obale. U nesreći su poginule četiri osobe: supruga skipera koja je Ruskinja, dva italijanska tajna agenta i jedan Mossadov agent.

Razlozi okupljanja

Italijanski mediji špekuliraju o razlozima okupljanja tolikog broja tajnih agenata na jezeru. Nagađa se da su agenti pratili određenu osobu ili su se bavili špijunažom.

Postavlja se pitanje je li Izrael mogao imati interes u praćenju ugovora između italijanskih i iranskih firmi u proizvodnji dijelova za vojne bespilotne letjelice. Prema nekim navodima navodno su slavili rođendan jednog agenta.

Nakon nesreće, tajni agenti su aktivirali operaciju povlačenja osoblja, pokušavajući spriječiti identifikaciju i curenje informacija. Preživjeli su ispitani samo u vezi s nesrećom, ali ne i o svrsi njihovog boravka na jezeru.

“Osjetljiv transport”

Agenti Mossada su se brzo vratili u Izrael posebnim privatnim avionom za “osjetljivi transport” koji je poslan izravno iz Izraela, dok su talijanski agenti odmah napustili mjesto nesreće.

Do sada nije obavljena obdukcija nad žrtvama. Policija istražuje nesreću, ali detalji o aktivnostima agenata na jezeru još uvijek nisu poznati.