Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žele natrag u Beč

Prije pet godina otišle u ISIL: Javile se Sabina i Samra, imaju zahtjev

samra sabina

One su se priključile ISIL-u u Siriji kada su imale 15, odnosno 14 godina

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) bile su maloljetne kada su napustile roditeljski dom u Beču 10. aprila 2014. i u Siriji se pridružile džihadistima.

Kako je jedna od njih tada navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju.

Roditelji djevojčica, bosanskih izbjeglica koji su došle u Austriju tijekom rata u BiH, tvrdili su da te poruke nisu napisale njihove kćeri. Kazali su i to kako su djevojčice prije bijega počele često ići u džamiju koju je vodio radikalni islamski propovjednik iz Beča.

Suprotno tvrdnjama jedne Britanke koja je također završila u Islamskoj državi, obje djevojke, koje su u međuvremenu postale punoljetne, još uvijek su žive.

Prema najnovijim informacijama, što ih prenose austrijski mediji, djevojke su preko WhatsAppa i drugih kanala redovito komunicirale sa prijateljicama u Beču. Službe sigurnosti prisluškivale su njihove razgovore pa su tako saznali da su još 2015. izrazile želju da se vrate kući.

Za boravka u kalifatu rodile su djecu, a prema zadnjim informacijama trenutačno se nalaze u jednom izbjegličkom logoru kod Idliba u blizini sirijsko-kurdske granice i zajedno sa svojom djecom se žele vratiti u Beč. Jedna od dviju djevojaka navodno je imala aktivnu ulogu u džihadističkom ratu.

Zakonski gledano, obje djevojke imaju austrijsko državljanstvo i zajedno sa svojom djecom imaju se pravo vratiti u Austriju, no o tome bi trebalo odlučivati i Državno tužiteljstvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije želi omogućiti ženama i djecama iz Islamske države da se vrate u domovinu, no taj postupak mogao bi kočiti ministar policije Herbert Kickl, pišu austrijski mediji. Istina je takva da razgovori s žrtvama Islamske države pokazuju da su i žene u terorističkim organizacijama aktivno podržavale terorizam.

Austrijski mediji ističu kako nije poznata točna lokacija na kojoj se Sabina i Samra nalaze u ovom trenutku, ali podsjećaju da se djevojke teško mogu neopaženo pojaviti u Beču.

Također ističu da su razgovori sa žrtvama IS-a pokazali da su žene u terorističkoj organizaciji u više navrata bile nasilne i aktivno podržavale teroristički sustav.

Njihova priča slična je onoj bitanske državljanke Shamime Begum (19), koja je nedavno u izbjeglištvu, bježeći iz kalifata, rodila sina i želi se vratiti u Britaniju. Njezin vapaj potaknul brojne rasprave u njezinoj domovini o tome treba li joj omogućiti povratak.