Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kampanja BHRT i Pomozi.ba

Prikupljeno 940.745 KM za pomoć Turskoj i Siriji

kontejneri turska crveni kriz fbih

Od ukupnog iznosa, 192.020 KM je prikupljeno telefonskim pozivima na humanitarni broj 17006, dok je 748.725 KM prikupljeno putem uplata pojedinaca, kompanija i institucija na račun Udruženja Pomozi.ba

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT i Udruženje Pomozi.ba organizirali su u martu humanitarnu kampanju “Pomozi i pozovi 17006” za pomoć nastradalima u Turskoj i Siriji tokom koje je prikupljeno 940.745 KM.

Od ukupnog iznosa, 192.020 KM je prikupljeno telefonskim pozivima na humanitarni broj 17006, dok je 748.725 KM prikupljeno putem uplata pojedinaca, kompanija i institucija na račun Udruženja Pomozi.ba, saopćeno je na press konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati kampanje.

– Zadovoljstvo je danas predstaviti rezultate Teletona, akcije koju smo radili sa ciljem prikupljanja pomoći za žrtve katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji. Znali smo da ovakve akcije obično dobiju na podršku šire društvene zajednice , ali nismo ni u nekim najoptimističnijim predviđanjima očekivali da će rezultati biti ovakvi. Uspjeli smo zahvaljujući otvorenim telefonima, emisiji koju smo napravili, kampanji koja je trajala skoro mjesec dana i partnerima iz Pomozi.ba i naravno velikom broju donacija sakupiti više od 900.000 KM – kazao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT.

Maja Arslanagić Hrbat, PR Udruženja Pomozi.ba je istaknula kako je kampanja posebno bila važna jer je provedena u trenutku kada je malo počelo opadati interesovanje za pomoć Turskoj i Siriji u određenom periodu nakon zemljotresa, ali se zajedničkim trudom uspjelo ponovo animirati ljude i rezultat je da su prikupljena značajna sredstva.

– Ovo je prevazišlo naša očekivanja. Iznos za pomoć ljudima u Turskoj i Siriji je značajan. Do sada smo poslali oko stotinu šlepera pomoći u Tursku i Siriju, radi se o pomoći koja se koordinirano šalje u saradnji sa humanitarnim organizacijama koje su na terenu u tim zemljama. Nabavili smo oko dvadesetak stambenih kontejnera i počeli smo praviti stambene jedinice u Siriji što je vrlo značajno. Na to ćemo se fokusirati i u narednom periodu. Sva ova finansijska sredstva koja nam pristignu i koja su pristigla koristićemo u skladu sa uputama organizacija koje su na terenu u Turskoj i Siriji – kazala je Arslanagić.