Globus

slavlje na ulicama

Primirje Izraela i Palestine stupilo na snagu, stanovnicima Gaze stiže pomoć

21/05/2021

Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između izraelskih vojnih jedinica i Hamasa.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci velikog slavlja Palestinaca nakon prekida sukoba koji su trajali 11 dana.

Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja, prenosi Hina.

Američki predsjednik je istaknuo da će pomoć u obnovi biti provedena u saradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, kojeg SAD označavaju terorističkom organizacijom.

Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

“Učinit ćemo to u punoj suradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja”, izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

“Moja administracija će nastaviti tihu, neumoljivu diplomaciju prema tom cilju. Vjerujem da imamo pravu priliku doći do napretka i posvećen sam radu za to”, rekao je Biden.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.