Princeza Cristina kažnjena sa 265.000 eura, njen suprug sa šest godina zatvora

Španski sud je princezu Cristinu osudio na novčanu kaznu od 265.000 eura, a njenog supruga Inakija Urdangarina na zatvorsku kaznu od šest godina i tri mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o sudskom procesu u kojem se 18 optuženih, među kojima i sestra kralja Filipa VI, princeza Cristina, teretilo za pronevjeru 6,2 miliona eura javnog novca, korupciju i neplaćanje poreza.

Urdangarin je osuđen i na novčanu kaznu od 512.000 eura, a njegov bivši partner na zatvorsku kaznu od osam godina i šest mjeseci, osam godina suspenzije te novčanu kaznu od 1.723.843 eura.

Osim toga, čelnik Balearskih otoka Jaume Matas osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci te suspenziju u trajanju od sedam godina.

Španska princeza Cristina i njen suprug prošle godine su ušli u sudnicu suda u Palma de Mallorci gdje je počelo historijsko suđenje u kojem su na optuženičku stolicu prvi put sjeli članovi kraljevske porodice od obnove kraljevstva 1975. godine.

Tužilaštvo je za prvooptuženog Urdangarina, koji je optužen po sedam tačaka za zloupotrebu položaja, korupciju i pronevjeru novca, tražilo kaznu od 19,5 godina zatvora.

Istraga o korupciji u dobrotvornoj organizaciji “Instituto Noos”, kojom je rukovodio vojvoda od Palme Urdangarin, započeta je 2010. godine.

Tužilaštvo je za optužene tražilo zbirno više od 100 godina zatvora.

PODIJELI