Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici DB-a oslobođeni optužbi za atentat na Draškovića

vuk-draskovic

Viši sud u Beogradu oslobodio je Milana Radonjića, Ratka Romića i Stevana Bastu, pripadnike Državne bezbednosti (DB) optužbi za pomaganje u pokušaju ubistva Vuka Draškovića, lidera Srpskog pokreta obnove 2000. godine u Budvi.

Kako prenosi Anadolu Agency (AA), presuda je izrećena jutros u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu pošto su se Radonjić, bivši načelnik beogradskog centra DB-a, te pripadnici tog centra Romić i Basta nalazili u pritvoru. Na presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Spomenuta trojica prvom presudom bili su osuđeni na osam, odnosno po sedam godina zatvora, ali je tu presudu poništio Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. Ranije su na višedecenijsku kaznu zatvora osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije. Radonjića, Romića i Bastu optužnica je teretila da su pružili logističku podršku pripadnicima JSO, tačnije da su im dostavili fotografiju kuće u kojoj je Drašković boravio. Također, optužnica ih je teretila da su po nalogu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije organizovali atentat na lidera SPO-a.

Radonjiću i Romiću će danas biti nastavljeno suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog optužbi za ubistvo novinara Slavka Čuruvije 1999. godine.