Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat upozorava

Pripadnici policije Kosova prinuđeni na migraciju, nemaju zdravstveno osiguranje

kosovska policija ss

“Policija je materijalno u bijednom stanju, jer s takvom plaćom, kakvu ima policajac, teško je preživjeti mjesec. Jedino Kosovska policija nema zdravstveno osiguranje”, rekao je Ternava

Predsjednik sindikata Kosovske policije Imer Zećiri rekao je da svake godine 100 pripadnika kosovske policije dobrovoljno napusti posao navodeći da je od osnivanja te ustanove posao napustilo više od 2.200 policajaca, prenosi Kosovo online.

Kako je naveo, glavni razlozi za napuštanje su plaće koje ne nisu dovoljne za dostojanstven život, zatim nedostatak zdravstvenog i životnog osiguranja.

Zećiri je dodao da je rast tog trenda posljednjih godina zabrinjavajući.

“Smatram da je ovo izuzetno štetna pojava koja šteti sigurnosnim institucijama, ali i državi jer je država u sve njih uložila dosta novca”, dodaje Zećiri.

Navodi da je prošle godine bilo nestašica i u logističkom dijelu, bilo da se radi o uniformama, vozilima, pa čak i tehnološkim alatima.

Ekspert za sigurnosna pitanja Hajrulah Ternava rekao je da su zbog niskih plaća pripadnici Kosovske policije prinuđeni da migriraju u inozemstvo i pozvao institucije da poduzmu akciju protiv te pojave.

“Policija je materijalno u bijednom stanju, jer s takvom plaćom, kakvu ima policajac, teško je preživjeti mjesec. Jedino Kosovska policija nema zdravstveno osiguranje”, podvukao je Ternava.