Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napad na "ruski ponos"

“Pripremamo još akcija”: CNN objavio eksluzivan snimak napada na Krimski most

krimski most napad
Foto: Screenshot/YouTube

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišteni dron, nazvan “Sea Baby”, rezultat višemjesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon agresije

Ukrajinske sigurnosne službe dale su CNN-u ekskluzivnu snimku koja prikazuje trenutak kada su u julu koristile eksperimentalni dron za napad na ruski most prema anektiranom Krimu. Ovo je prvi put da je SBU otvoreno preuzeo odgovornost za operaciju.

U napadu 17. jula oštećene su cestovne trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na vitalni prijelaz i pokazao je koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluotokom.

Dron “Sea Baby”

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišteni dron, nazvan “Sea Baby”, rezultat višemjesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon agresije.

“Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine”, rekao je.

“Ni jedna privatna firma nije uključena. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspješno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanker”, rekao je.

“Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, bit će uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje”, rekao je Maljuk.

Rekao je da je julski napad dronovima bio proizvod višemjesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizhpapom.

“U završnoj fazi priprema nismo mogli ni razmišljati o spavanju ili hrani”, rekao je za CNN.

Sreća nakon eksplozije

“Bili smo potpuno koncentrisani na operaciju. Posljednji dani bili su prilično nervozni. Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako sretni i počeli smo čestitati jedni drugima. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobjedu koja će sigurno uskoro doći”, kaže šef SBU-a.

Maljuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva.

“Oni ne sudjeluju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima”, zaključio je, prenosi Index.