Independent

Procurili dokumenti: Predsjednik Brazila aktivno radi da uništi Amazoniju

bolsonero

Dokumenti sadržavaju i PowerPoint prezentaciju koja je, nagađaju mediji, predstavljena na sastanku brazilskih vlasti i lokalnih vlasti savezne države Pare u kojoj se nalazi Nacionalni park Amazonija

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro aktivno radi na sabotiranju napora da se očuva Amazonija, otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost. Naime, brazilska vlada na području najveće prašume svijeta planira izgraditi mostove, autoceste i hidroelektrane te “neutralizirati međunarodni pritisak” za očuvanje Amazonije, prenosi Independent.

Tajne dokumente objavio je portal openDemocracy, taman usred razarajućih požara koji gutaju Amazoniju. Brazilski svemirski istraživački centar “Inpe” objavio je da je samo ove godine Amazoniju pogodilo 72,843 požara što je porast od čak 84% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Planove odala PowerPoint prezentacija

Dokumenti sadržavaju i PowerPoint prezentaciju koja je, nagađaju mediji, predstavljena na sastanku brazilskih vlasti i lokalnih vlasti savezne države Pare u kojoj se nalazi Nacionalni park Amazonija.

Tokom sastanka održanog u februaru, navodi openDemocracy, brazilski su ministri koristili prezentaciju kako bi predstavili planove brazilske vlade za cijelu regiju.

– Razvojni projekti moraju se provoditi u Amazonskom porječju kako bi se ono integriralo u ostatak nacionalnog teritorija te kako bi se spriječio međunarodni pritisak za provedbu tzv. konzervacijskog projekta ‘Triple A’, stoji na jednom od ‘slajdova’ prezentacije.

– Kako bismo u tome uspjeli, potrebno je sagraditi hidroelektranu na rijeci Trombetas, most iznad rijeke Amazone i implementaciju autoceste BR-163 do granice.

Inače, ‘Triple A’ je projekt očuvanja predvođen organizacijom ‘Gaia Amazonas’, u suradnji s nevladinim organizacijama i međunarodnim vladama, piše Independent. Cilj projekta je očuvanje najvećeg svjetskog zaštićenog područja – koridora od 135 miliona hektara koji se proteže od Anda do Amazone i Atlantskog okeana.

Iz dokumenata se dakle može iščitati da Jair Bolsonaro, kontroverzni i ekstremno desničarski nastrojeni predsjednik Brazila, namjerno ometa napore za očuvanje Amazonije tvrdeći da nevladine organizacije i autohtona plemena koja žive u prašumi ‘podrivaju’ napredak zemlje.

Međunarodnoj zajednici poručio “da se ne miješa”

U posljednja pak dva dana raste pritisak međunarodne zajednice na brazilske vlasti od kojih se traži hitna intervencija.

Brazilski predsjednik je u srijedu izjavio da Brazil nema resurse za borbu protiv požara, a međunarodnoj je zajednici poručio da se ‘ne miješaju’ u njihove probleme.

– Cijelo područje oko Amazonije ugrožavaju drvosječe i farmeri, a Bolsonaro je apsolutno pripomogao u potpali, izjavio je Richard George, šef za šume u Greenpeaceu.

Farmeri proglasili “dan potpale”

Razarajući požari započeli su 10. augusta, nakon što se brazilski farmeri navodno proglasili”dan potpale”.

– Njihova je ideja bila da očiste zemlju, ali i dimom pošalju poruku potpore predsjedniku Bolsonaru da su ‘spremni za rad’ i da podržavaju njegovu politiku razvoja područja Amazonije.

– Kroz svoje izjave i djela, Bolsonaro je signalizirao farmerima i ilegalnim drvosječama da ulaze na područja na kojima žive autohtona plemena. Takvim zajednicama otima se zemlja, a njihovi će pripadnici imati ‘vrlo ozbiljnih’ respiratornih problema od dima uzrokovanog požarima, zaključio je Richard George.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je razarajuće požare nazvao “međunarodnom krizom” te je pozvao svjetske lidere da o problemu rasprave na G7 summitu koji će biti održan ovog vikenda.