Globus

"Izdaja" američkog naroda

Procurili snimci na kojima Trump priznaje da je lagao ljudima o koronavirusu (VIDEO)

10/09/2020

Trump u audio snimci koju je objavio CNN još u martu, priznaje da je upoznat s time da od koronavirusa ne umiru samo stariji ljudi, nego i mladi te da su se pojavile nove zapanjujuće činjenice

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je rekao da je htio umanjiti prijetnju covida-19 priznajući istovremeno da je koronavirus opasan, pokazuje nova knjiga novinara Boba Woodwarda.

Osam sedmica prije predsjedničkih izbora objavljivanje dijelova ove knjige koju je uredio poznati novinar, koji je razotkrio aferu Watergate, potaknulo je oštru reakciju demokratskog kandidata Joea Bidena koji je upozorio da je to bila “izdaja” američkog naroda.

Trump u audio snimci koju je objavio CNN još u martu, priznaje da je upoznat s time da od koronavirusa ne umiru samo stariji ljudi, nego i mladi te da su se pojavile nove zapanjujuće činjenice.

– Uvijek sam je htio umanjiti. I sad je hoću umanjiti jer ne želim dizati paniku – rekao je nakon toga američki predsjednik u telefonskom razgovoru s Bobom Woodwardom 19. marta, koji se prenosi u toj knjizi pod nazivom Bijes.

Nekoliko sedmica ranije, 7. februara, istom novinaru je rekao da je covid-19 “ubojita stvar”.

Zbog svog upravljanja pandemijom koja je u Sjedinjenim Državama ubila više od 189.000 ljudi Donald Trump se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika, ali i naučnika i nekih republikanskih zastupnika.

Optužuju ga da je slao proturječne i nejasne poruke, ali i da nije pokazao suosjećanje zbog posljedica koje je prouzročio taj virus. U nizu anketa velika većina Amerikanaca oštro je osudila njegove postupke na tom polju.

Knjiga koja treba izaći 15. septembra oslanja se na 18 razgovora s Bobom Woodwardom između decembra 2019. i jula 2020. snimljenih uz pristanak Donalda Trumpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.