Produžena Konferencija o klimatskim promjenama u Parizu

1449359823423

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da će Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP21), koja je trebala biti okončana danas, biti produžena za jedan dan zbog nepostizanja dogovora o novom sporazumu.

Fabius, koji je i predsjedavajući COP21, u izjavi za francusku televiziju BFM, rekao je kako razgovori koji su počeli 30. novembra radi postizanja globalnog sporazuma traju duže od očekivanog.

On je dodao kako će sutra učesnicima biti predstavljen novi tekst sporazuma.

“Atmosfera je dobra, pomaci su pozitivni i na pravom smo putu”, poručio je Fabius, koji je jučer predstavio nacrt sporazuma na 27 strana, no sporazum nije postignut i nakon dugih pregovora tokom noći.

Nacrt novog sporazuma sastoji se od više tačaka, koje se većinski odnose na definisanje obaveza zemalja kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena.

U tekstu nacrta sporazuma nalaze se članovi koji se odnose na smanjenje emisija ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva, ograničenje prosječne globalne temperature između jedan, pet i dva stepena, spremnost za borbu sa negativnim posljedicama klimatskih promjena, te podrška smanjivanju apsorpcije stakleničkih plinova.

Rok sa postizanje sporuzuma bio je danas, 11. decembar, no očekuje se da bi on trebao biti postignut sutra. Nakon što bude postignut konačni dogovor sporazum će biti potpisan na početku 2016. godine u sjedištu UN-a.