Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Profašistički AfD ne može popuniti sva vijećnička mjesta osvojena na lokalnim izborima

afd njemacka
Foto: Pixsell

Ovakva situacija nastaje kada jednoj stranci na temelju izbornih rezultata pripadne mnogo više vijećničkih mjesta nego što ima kandidata na listama

Nakon lokalnih izbora u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt početkom lipnja, desna, populistička i profašistička Alternativa za Njemačku (AfD), koja je osvojila neočekivano velik broj mjesta u općinskim i gradskim vijećima, još uvijek nije postavila 120 zastupnika na mjesta koja joj prema izbornom rezultatu pripadaju, objavljeno je u ponedjeljak.

-Do sada nije popunjeno ukupno 162 vijećnička mjesta, od čega se 120 odnosi na AfD koji ih nije popunio, priopćilo je Izborno povjerenstvo savezne pokrajine Saska-Anhalt.

Više mjesta nego kandidata

Ovakva situacija nastaje kada jednoj stranci na temelju izbornih rezultata pripadne mnogo više vijećničkih mjesta nego što ima kandidata na listama.

U većim gradovima poput Magdeburga, Hallea i Dessaua sva su mjesta popunjena. U ruralnim dijelovima Saske-Anhalta su neki AfD kandidati odbili prihvatiti vijećničke pozicije.

Prema izbornom zakonu, vijećnička mjesta će ostati nepopunjena do sljedećih izbora. Riječ je o ukupno 3,7 posto nepopunjenih mjesta.

AfD je početkom juna na lokalnim izborima u Saskoj-Anhaltu osvojio najveći broj glasova, 28,1 posto.

Na izborima za EU parlament, koji su održani također početkom juna, AfD je u svim saveznim pokrajinama koje su nekada bile dio Istočne Njemačke postao najjača politička stranka.

Očekuje se da će AfD uspjeh ponoviti i u rujnu, kada se u tri savezne pokrajine na istoku, Brandenburgu, Saskoj i Tirinškoj, održavaju izbori za pokrajinske parlamente.