Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva procjena

Prognoza kineskih stručnjaka: Srbiji će trebati 29 dana da se stabilizuje

U Srbiji su virusom korona zaražene ukupno 222 osobe

Kineski stručnjaci procjenjuju da će Srbiji biti potrebno 29 dana da stabilizuje situaciju s virusom korona, ako se svi od danas počnu pridržavati svih mjera, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Grupa kineskih stručnjaka juče je došla iz Kine da bi Srbiji pomogla u borbi s virusom korona.

“Oni su kratko ovdje, upoznaju se s našom situacijom, do sutra poslije podne će izaći s prvim setom novih mjera koje su se kod njih pokazale kao dobre”, rekao je Lončar za RTS.

“Da bismo došli u situaciju da nam ne raste broj, jeste da se od današnjeg dana uopšte ne prekrše mjere. Trebalo bi nam 29 dana. To je njihova prva verzija, oni se ograđuju još. Stvarno se nadam da ćemo sutra imati neki novi prijedlog i set mjera”, ističe ministar zdravlja.

U Srbiji su virusom korona zaražene ukupno 222 osobe, a u bolnici je 131 osoba. Na respiratorima je 15 osoba, od kojih je, kaže Lončar, troje u prilično ozbiljnom stanju.

“Uglavnom su imali druge bolesti. Naši lekari i sestre ulažu sve napore da im pomognu, mi ćemo tu borbu nastaviti”, istakao je ministar zdravlja Srbije.

U ovoj situaciji, kaže, zabrinjava to što se pojedini ljudi ponašaju kao da se ništa ne dešava.

“Ne bih mjere nazvao strogim ili bilo šta, nego boljim i najboljim, moramo da dođemo do najbolje mjere, to je mjera koja spašava ljudski život. Mi ćemo sve uraditi što je do nas da spasimo ljudske živote, odnosno da dođe do zaustavljanja virusa”, naglašava Lončar.