Globus

Ivan Filipović

Progovorio vozač kamiona koji je usmrtio dvije djevojčice: “Nisam mogao…” (VIDEO)

10/06/2019

Filipović je pritvoren je na mjesec dana, a njegov iskaz je snimljen i u prisustvu njegovog advokata Luke Lenića

“Nisam uspio zakočiti. Nisu odradile kočnice. Nisam mogao ništa”, pokušao je 60-godišnji Ivan Filipović iz Sesveta u razgovoru s policijom objasniti razloge zbog kojih je njegov kamion u petak oko 9.30 sati ‘sijao smrt’ na 133. kilometru autoceste A3 na Ininoj benzinskoj pumpi  Novska sjever, piše Jutarnji list.

Kod te odbrane ostao je i na ispitivanju u subotu popodne u sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu, dodavši da mu je žao zbog nesreće. Filipović je pritvoren je na mjesec dana, a njegov iskaz je snimljen i u prisustvu njegovog advokata Luke Lenića, kojeg mu je angažirao njegov poslodavac Miroslav Pejić, vlasnik firma Marin Promet, koja se cestovnim prijevozom bavi već više od 25 godina.

– Mogu vam potvrditi da je moj klijent izrazio žaljenje zbog nesreće te da nije dodatno rekao ništa više od onoga što je iskazivao u policiji – izjavio je za Jutarnji list  Lenić, koji je prije bio i načelnik u I stanici  prometne policije. Lenić je rekao da će se žaliti na rješenje o određivanju pritvora njegovu branjeniku jer smatra da ne postoji opasnost da bi Filipović na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Ključno i najintrigantnije pitanje je zašto Ivan Filipović, vozač s gotovo 40-godišnjim iskustvom nije smanjio brzinu prilikom ulaska na benzinsku pumpu, iako mu je jasno istaknut znak ograničenja brzine na 40 kilometara na sat. Da je htio natočiti gorivo, kako je rekao policiji, trebao je skrenuti krajnje desno, u prometni trak koji bi ga odveo do pumpi namijenjenih točenju goriva za kamione, a on je nastavio srednjim trakom i prvo je udario u vozilo HAC-a te je nastavio kretanje prema parkiralištu gdje su bila lična vozila, putnici, djeca. Koseći sve pred sobom na mjestu je usmrtio dvije 14-godišnjakinje, 26-godišnjakinji je nanio ozljede opasne po život, a 28-godišnjakinji teške ozljede, nakon čega je kamion preko rubnjaka prešao na zelenu površinu i zaustavio se.

Vanrednim tehničkim pregledom ustanovljeno je da su sve bitne funkcije kamiona MAN, od kočionog sistema do tempomata za koji je vozač tvrdio da se zablokirao, bile ispravne. Prije pokušaja zaustavljanja odmarao se kod Županje, a cijelo vrijeme vozio je 90 km/h i prevalio je 140 kilometara bez zaustavljanja, koristeći tempomat.

Novi upitnici

Šta je pošlo po zlu? Po ocjeni tužiteljstva neprilagođena brzina temeljni je uzrok teške nesreće. Nedvojbeno je ustanovljeno da je vozač sa 50 km na sat više od dopuštene brzine i natovaren sa 20 tona građevinskog ljepila ušao u odvojak za benzinsku pumpu, iako je trebao usporiti na 40 km/h. Zašto je “prošišao” mimo pumpe na parkiralište puno ljudi, umjesto da je produžio ravno po traku namijenjenom za izlaz s crpke nikome nije jasno. Zašto nije upotrijebio sirenu, što se događalo u kabini? Sve su to pitanja bez odgovora. Nije bio pod utjecajem alkohola, a je li bio pod utjecajem nekih lijekova koji su mogli bitno utjecati na njegovu sposobnost pokazat će vještačenje. Neslužbeno se saznaje  da bi se mogao zatražiti njegov zdravstveni karton kako bi se ustanovilo jesu li mu zbog nekih hroničnih ili akutnih bolesti bili propisani lijekovi koji su nespojivi s vožnjom. Je li bilo razloga za njegovo upućivanje na izvanredni liječnički pregled? Osim vještačenja, analize krvi i urina, u istrazi će biti nužno obaviti uvid i u njegovu radnu knjigu, koju je vodio njegov poslodavac

Miroslav Pejić, vlasnik firme  Marin Promet, koji je Filipoviću i angažirao advokata kojeg je osumnjičeni i prihvatio, jučer nije želio davati nikakve izjave, rekavši da ga pustimo barem dan-dva.

On zna šta mu je njegov vozač Ivan Filipović rekao nakon nesreće, jer je njega prvog nazvao pet minuta nakon što je kamionom usmrtio dvije djevojčice i taj poziv je ostao zabilježen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.