duž granice s rusijom

Promatrači OSCE-a izvijestili o porastu kršenja prekida vatre u Ukrajini

ukrajina front donbas anadolija (3)

Strahovi od rata porasli su u subotu jer je OSCE-ov specijalni nadzor za Ukrajinu (SMM) rekao da je primijetio “dramatično povećanje aktivnosti duž linije u istočnoj Ukrajini”

Posmatrači Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) izvijestili su danas o značajnom porastu broja napada duž ukrajinske granice s Rusijom.

Objava je stigla u trenutku kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin lično trebao nadgledati ranije zakazane vojne vježbe duž ukrajinskih granica.

Strahovi od rata porasli su u subotu jer je OSCE-ov specijalni nadzor za Ukrajinu (SMM) rekao da je primijetio “dramatično povećanje aktivnosti duž linije u istočnoj Ukrajini”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da će se ruska invazija na Ukrajinu dogoditi u narednim sedmicama, ali Rusija i dalje opovrgava te tvrdnje.

Predsjednik Rusije Putin održat će telefonski razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u nedjelju, prema najavi Kremlja, dok napetosti rastu u krizi oko Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je poziv “na predsjednikovom rasporedu” za nedjelju.

Čelnik istočnoukrajinske odcijepljene regije Donjeck u video izjavi najavio je opću mobilizaciju.

Pozvao je sugrađane da budu u pripravnosti za služenje vojnog roka. Čelnik takozvane Donjecke Narodne Republike Denis Pushilin kazao je da je potpisao dekret o općoj mobilizaciji, prenosi AFP.