Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Promjena klime na Zemlji sve je izraženija: “El Ninjo” ponovo prijeti!

03/07/2018

Promjena klime na Zemlji sve je izraženija – sedmi ovogodošnji tajfun donio je jake pljuskove i vjetar na širokom području zapadnog i južnog Japana, sa rekordnim udarima kiše.

Oluja oko ostrva Kjušu mogla bi da dovede do talasa visokih osam do devet metara, upozoravaju meteorolozi, pa je već otkazano 200 letova.

Japan je pogodila i kiša koja se dogodi jednom u pedeset godina.

Velikom količinom padavina pogođeno je ostrvo Kume /70 milimetara na sat/.

Prije godinu dana, desetine ljudi su poginule kada su razorne kiše izazvale poplave i odrone na ostvu Kjušu.

Stanovnici grada Asahikava, na ostrvu Hokaido, morali su da napusti kuće nakon poplava koje su izazvale rekodne količine kiše.

Istovremeno, najnovije zagrijavanje Tihog okeana povećalo je za 50 odsto šanse da se ove godine razvije klimatski fenomen “El Ninjo”, upozorava Australijski meteorološki zavod.

Površina mora u srednjem i istočnom tropskom dijelu Tihog okeana zagrijava se od aprila ove godine.

Fenomen “El Ninjo” može da izazove, istovremeno, poplave i suše u različitim krajevima svijeta, a povezan je sa toplijim, suvim vremenom širom azijskog dijela Tihog okeana.

Pojave “El Ninja” posebno pogađaju Australiju, a zbog posljednjeg, iz 2015/2016. godine, smanjena je proizvodnja u jednoj od najvećih zemalja izvoznika poljoprivrednih proizvoda na svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.