Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipatske vlasti potvrdile: Olupine u moru pripadaju avionu EgyptAira (FOTO)

aptopix-mideast-egypt-plane

Egipatske vlasti su saopćile da je pronađen avion EgyptAira koji se danas srušio kraj grčkog otoka Karpathosa.

U popodnevnim satima grčki vojni brod, koji je učestvovao u operaciji potrage za avionom EgyptAira na južnom Mediteranu, pronašao je dvije plutajuće olupine nedaleko od mjesta gdje je avion nestao.

Egipatski tim za istraživanje u saradnji s grčkim kolegama još uvijek traga za drugim ostacima nestalog aviona.

Kapetan egipatskog broda na društvenoj mreži Facebook objavio je fotografju na kojoj je navodno dio s nestalog leta MS804.

– Pronašao sam prsluk za spašavanje i krhotinu sjedala iz aviona – napisao je ispod Facebook objave.

Grčke vlasti objavile su ranije da su pronađeni ostaci dijelovi plastike, ali da su u blizini pronađena i dva prsluka za spašavanje koji vjerovatno pripadaju nestalom egipatskom avionu, iako za to još nema službene potvrde.

Kako na Twitteru javlja Reuters, krhotine su pronađene oko 80 kilometara jugoistočno od lokacije na kojoj je posljednji put bio u dometu radara, 370 kilometara jugoistočno od Krete, ali unutar egipatskog zračnog prostora.

Lokacija gdje je nestao avion

Lokacija gdje je nestao avion

Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva Sharif Fathi izjavio je da se i dalje istražuje i mogućnost da je avion bio meta terorističkog napada.

“Ne isključujemo nikakve mogućnosti. Istražujemo i mogućnost da je avion bio meta terorističkog napada. Velika je vjerovatnoća da je avion pao, ali nismo još došli do olupina pa nemamo dokaze za to. Zato ga i dalje koristimo termin nestali avion. Posljednji kontakt posade aviona sa tornjem uspostavljen je u 2:30 sati. Uzimajući u obzir osjetljivost porodica, još nismo objavili identitet putnika”, izjavio je ministar Fathi na konferenciji za medije u Kairu.

Fathi je dodao da će se egipatski resorni zvaničnici sastati sa francuskim kolegama i analizirati slučaj.

Putnički avion kompanije EgyptAir nestao je sa radara jutros u 2:45 sati po lokalnom vremenu tokom leta iznad Sredozemnog mora na relaciji Pariz – Kairo.

U avionu se nalazilo 56 putnika i deset članova posade. Među putnicima je bilo 30 egipatskih državljana, 15 Francuza, dva Iračana, te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.