Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Masakr na Novom Zelandu

Terorista imao manifest pun antimuslimanskih stavova inspirisan Breivikom

masakr dzamije novi zeland

Prvo je napadnuta džamija Al Noor, u kojoj je u trenutku napada bilo oko 200 ljudi, a onda je napadnuta i ona udaljena od te 10 minuta, u Linwoodu

U napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno je 40 osoba.

U bolnici u Christchurchu se nalazi 48 osoba koje su upucane. Ima ih svih uzrsta, javlja CNN.

Prvo je napadnuta džamija Al Noor, u kojoj je u trenutku napada bilo oko 200 ljudi, a onda je napadnuta i ona udaljena od te 10 minuta, u Linwoodu.

Na društvenim se mrežama netom prije napada pojavio manifest od 87 stranica za koji se vjeruje, kako piše CNN, da ga je napisao jedan od napadač. Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja.

U objavljenom dokumentu opisao je kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Breivikom. U svom manifestu je kazao da je prvobitno planirao napad na Dunedin džamiju, ali se kasnije predomislio.

Svoj manifest je objavio samo nekoliko sati prije napada pod nazivom “The Great Reppacement”.

Na oružju je imao ispisana određena imena, među kojima su i Stefan, Lazar i drugi.

Na oružju je imao ispisana određena imena, među kojima su i Stefan, Lazar i drugi.

U užasnom dokumentu od 73 stranice on sebe opisuje kao “običnog bijelca”, navodi kako je rođen “u radničkoj klasi, u porodici s malim prihodima” te kako je “odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu”.

Napisao je kako je izveo napad kako bi “direktno smanjio imigracione stope u evropskim državama”.

On je, kako dalje piše, “želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće nikada pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude”.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je kako su na licu mjesta pronađene eksplozivne naprave koje su bile povezane s napadačevim automobilom.

Policija je ranije objavila kako je pronađeno dosta eksploziva koje su policijski stručnjaci onesposobili.