Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priključile se ISIL-u

Pronađena djeca Sabine Selimović, ali od nje i Samre Kešinović nema ni traga (FOTO)

sabina samra

S obzirom da je testiranje dokazalo da se zaista radi o Sabininoj djeci, oni postaju državljani Republike Austrije, a nena i djed sada intenzivno sarađuju s advokatima kako bi se svi zajedno što prije vratili u Austriju

Još 2014. godine učenice Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke porijeklom iz BiH, pobjegle su u Siriju i priključile se ISIL-u. Jedna je imala 15, a druga 14 godina. Samra je navodno pretučena i više nije živa, dok se Sabina još uvijek vodi kao nestala, piše portal 100posto.hr.

Pa iako se i dalje ne zna gdje je Sabina i je li uopće živa, DNK analize su pokazale da se njezina djeca nalaze u sirijskom logoru Al – Hol. Njezini su roditelji iz Beča otputovali su sirijsku provinciju Al-Hasakah, a u izradi DNK testa posredovao je UNICEF. Sada se nadaju kako će dječake u starosti od dvije i četiri godine spasiti iz tog zloglasnog pritvora.

S obzirom da je testiranje dokazalo da se zaista radi o Sabininoj djeci, oni postaju državljani Republike Austrije, a nena i djed sada intenzivno sarađuju s advokatima kako bi se svi zajedno što prije vratili u Austriju.

Peter Guschelbauer iz Ministarstva vanjskih poslova kratko je komentirao kako se slučaj trenutno ispituje, te da blisko surađuju s međunarodnim organizacijama kako bi se osigurali humanitarnu i medicinsku pomoć djeci.

Podsjetimo, dvije, tada još maloljetne djevojke pobjegle su iz svojih domova u Beču, a kako je jedna navela u pismu, ISIL-u su se pridružile kako bi se borile za islam i da će se sa svojima susresti u raju. Bile su među prvim tinejdžericama iz Austrije koje su se priključile takozvanoj Islamskoj državi, a teroristi su ih koristili za vlastitu promociju kroz objavljivanje fotografija djevojaka u burkama s kalašnjikovima.

Njihovi roditelji tvrdili su da su se djevojke radikalizirale u džamiji, a po dolasku u Siriju navodno su se udale za militante, te ostale u drugom stanju.