Globus

Nepal

Pronađeni ostaci aviona u kojem je bilo više od 20 osoba

30/05/2022

Avion je bio u letu 20 minuta prije nego što je izgubio kontakt s kontrolnim tornjem

Nepalska vojska saopćila je u ponedjeljak da je locirala mjesto pada aviona koji je prevozio 22 osobe, a koji je nestao s radara u nedjelju tokom oblačnog vremena.

– Pripadnici službe za potragu i spasavanje locirali su mjesto pada aviona – saopćio je vojni portparol Narayan Silwal na Twitteru, postavljajući fotografiju olupine i repa aviona očigledno vidljivu i dijelova aviona razbacanih na obroncima planine.

Četvero Indijaca, dvoje Nijemaca i 16 Nepalaca bili su u avionu “De Havilland Canada DHC-6-300” kojim je upravljala privatna aviokompanija Tara Air, sudeći po avijacijskim i vladinim zvaničnicima.

Avion je bio u letu 20 minuta prije nego što je izgubio kontakt s kontrolnim tornjem.

Uzletio je iz turističkog grada Pokhara, 125 kilometara zapadno od prijestolnice, Kathmandua, i kretao se ka Jomsomu, osamdesetak kilometara sjeverozapadno od Pokhare, popularne turističke destinacije i svetišta.

Website za nadzor letova Flightradar24 saopćio je da je avion, s registracijskim brojem 9N-AET, imao prvi let u aprilu 1979.

Deo Chandra Lal Karna, portparol Službe civilne avijacije Nepala (CAAN), saopćio je da je pet helikoptera spremno da pomogne u spasilačkom procesu.

Nepal, u kome se nalazi osam od 14 najviših planina svijeta, među kojima i Mount Everest, ima širok dosije zračnih nesreća. Vrijeme u toj zemlji može se iznenadno promijeniti i avionske piste obično su locirane u planinskim regijama do kojih je teško doći.

Početkom 2018. avion američke aviokompanije Bangla airlines na letu iz Dhake prema Kathmanduu pao je pri slijetanju i tom prilikom je poginula 51 od 71 osobe u njemu, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.