Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rusija

Pronađeno tijelo Navalnog, čeka se obdukcija: “Uočene su modrice. Šire se dvije teorije”

Aleksej Navalni
Foto: X
Aleksej Navalni

Prema informacijama ruskih vlasti, Navalni se srušio dok je vježbao, a pokušaji da ga se oživi bili su bezuspješni

Tijelo Alekseja Navalnog u bolnici je u sjevernosibirskom gradu Salehardu, koji se nalazi u Arktičkom krugu, objavile su danas nezavisne novine na ruskom Novaja Gazeta Europa.

Do jučer još nije bila obavljena obdukcija, izvijestile su protuvladine novine koje se trenutačno tiskaju u Latviji.

“Sve u gradu zanima šta se događa”

“Obično se tijela onih koji umru u kolonijama isporučuju izravno u ured za forenzičku medicinu u Glazkovoj ulici, ali je njegovo tijelo iz nekog razloga preneseno u kliniku”, rekao je zaposlenik ambulante u Salehardu, koja se nalazi 500 metara od bolnice.

“Odveli su me u mrtvačnicu, uveli, a onda su dva policajca stala pred vrata. Bio je obješen i natpis da se tu događa nešto tajno. Naravno, sve je zanimalo šta se dogodilo, zašto je tolika tajnovitost i pokušava li se nešto ozbiljno sakriti. Ljudi su se počeli raspitivati”, rekao je sugovornik novina. Kaže da se u gradu od 50.000 stanovnika vijesti brzo šire i da se svi poznaju.

Vrlo brzo se pokazalo da su dovezli tijelo političara i da je smrt bila “nekriminalne prirode”, odnosno bez hitaca. A onda se proširila vijest da je lokalnim patolozima zabranjeno obavljati obdukcije.

“Šire se dvije teorije”

“Ovdje se prvi put pojavljuju različite teorije”, rekao je službenik hitne pomoći.

“Neki su govorili da su iz Moskve stigle naredbe da se čekaju specijalisti iz Moskve, dok su drugi tvrdili da su liječnici sami odbili izvršiti obdukciju. Ovo je politička stvar, a kako će ispasti, nije jasno. A ako napravite obdukciju i dođe izravna naredba da se izmijeni nalaz, onda se ne možete izvući. A ako nije obavljena obdukcija, onda nema nikog od koga to možete tražiti.

Osim toga, sada je zima, tijela se jednostavno mogu tjednima držati u hodniku. Šire sam otvorio ulazna vrata i evo hladnjaka”, rekao je liječnik. Novaja Gazeta dodaje da je u Salehardu trenutna temperatura -27 stupnjeva.

Modrice na tijelu

Neočekivana smrt Navalnog u dobi od 47 godina u sibirskoj kaznenoj koloniji prije dva dana izazvala je gnjev međunarodne zajednice.

Novaja Gazeta piše da je anonimni bolničar u hitnoj službi i osoba koja je prenijela informacije listu kazala da je tijelo puno modrica.

Kazao je i da modrice ili ozljede mogu nastati kao posljedica toga da je Navalnog, nakon što je dobio konvulzije, pridržalo osoblje kaznene kolonije, dok je podljev na prsima dokaz pokušaja reanimacije.

“Kao djelatnik hitne pomoći s dosta iskustva mogu reći da takve ozljede, kako su ih opisali oni koji su ih vidjeli, nastaju od konvulzija. Osoba se grči, pokušavaju je obuzdati, ali konvulzije znaju biti vrlo snažne pa se stvore modrice. Rekli su i da ima modricu na prsima. To je često povezano s reanimacijom”, rekao je anonimni liječnik.

Rodbina još ne može preuzeti tijelo

Novaja Gazeta piše da izjave liječnika upućuju da su Navalnog ipak pokušali reanimirati, a preminuo je najvjerovatnije od zastoja srca. Ali o tome zašto je došlo do zastoja nitko još ništa ne govori.

Rodbina Alekseja Navalnog još ne može preuzeti tijelo pokojnika. Kaznena kolonija nalazi se 50-ak kilometara sjeverno od Saleharda.

Prema informacijama ruskih vlasti, Navalni se srušio dok je vježbao, a pokušaji da ga se oživi bili su bezuspješni.