Meksiko

Pronađeno tijelo nestalog novinara, na prsima mu bile pričvršćene dvije poruke

Luis Martín Sánchez Íñiguez
Foto: La Jornada
Luis Martín Sánchez Íñiguez

Organizacije za slobodu štampe stalno rangiraju Meksiko kao jednu od najopasnijih zemalja za rad novinara

Tijelo dopisnika jedne od vodećih meksičkih novina pronađeno je u zapadnoj državi Nayarit, nekoliko dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

Luis Martín Sánchez Íñiguez, 59, radio je za La Jornadu i nestao je od srijede, javlja BBC.

Njegova se smrt u jednoj od najopasnijih zemalja za novinare tretira kao ubistvo povezano s njegovim radom. Sánchez je jedan od trojice novinara koji su oteti u toj državi posljednjih dana.

Njegovo tijelo pronađeno je u subotu u selu El Ahuacate u blizini grada Tepica, saopćilo je državno tužiteljstvo dan nakon što je njegova supruga prijavila nestanak.

Na prsima su mu bile pričvršćene dvije poruke, ali vlasti nisu otkrile šta je na njima napisano.

Smatra se da je Sánchez ubijen između 24 i 48 sati prije nego što je njegovo tijelo pronađeno.

Smrt Sáncheza izazvala je bijes u Meksiku i svijetu. Meksička grupa za odbranu i promociju ljudskih prava pozvala je vlasti da razjasne šta se dogodilo.

-Tražimo pravdu za meksičke novinare – napisala je grupa na društvenim mrežama.

Američki ogranak Odbora za zaštitu novinara među ostalim je grupama za zaštitu ljudskih prava koje su također osudile ubistvo.

Sánchez nije prvi novinar koji se ove godine našao na meti u Meksiku. José Ramiro Araujo, novinski fotograf, ubijen je u sjevernoj državi Baja California u februaru. Kako navodi La Jornada, ubijene su još najmanje četiri osobe.

Organizacije za slobodu štampe stalno rangiraju Meksiko kao jednu od najopasnijih zemalja za rad novinara. Mnogi od onih koji su bili na meti pokrivali su korupciju ili moćne narko-kartele, a ubistva se rijetko u potpunosti istražuju.

Gotovo 150 novinara tamo je ubijeno od 2000. godine, podaci su Reportera bez granica.