Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarađivala s rusima

Pronašli je nakon oslobođenja sela: Ko je žena čije su hapšenje Ukrajinci jedva čekali?

FSeyCzKXMAAx5dr

Sekretarica vijeća Kutuzivke skrivala se u podrumu jedne oštećene vladine zgrade, a locirana je nakon što je selo oslobođeno od okupatora

Ukrajinske specijalne jedinice uhitile su sekretaricu seoskog vijeća Kutuzivke Nadiju Antonovu zbog sumnje da je sarađivala s Rusijom, prenose britanski mediji.

Antonova je uhapšena jer je Rusima navodno otkrivala identitete ukrajinskih policajaca, vojnika i pripadnika antiterorističkih jedinica. Sekretarica vijeća Kutuzivke skrivala se u podrumu jedne oštećene vladine zgrade, a locirana je nakon što je selo oslobođeno od okupatora.

Tužitelji tvrde da je agresoru otkrila i identitete lokalnih lovaca i lovočuvara, izvrsnih poznavatelja područja oko Kutuzivke, sela koje se nalazi 20-tak kilometara istočno od Harkiva.

Tvrdi se i da je Antonova druge seljane tjerala da oko ruku nose bijele trake kako bi Rusima dali do znanja da ih podržavaju. Rusi oko svojih ruku nose bijelo-narandžaste trake, a Ukrajinci žuto-zeleno-plave.

– Izdajica! Mislite da ste pronašli izdajicu? Sram vas može biti. Cijelo sam vrijeme ovdje. Što mislite, kako smo ovdje živjeli? – urlala je Antonova dok ju je policija privodila, a njezini sumještani gledali.

– Prema podacima koji su prikupljeni tokom istrage, Nadija Antonova priklonila se okupatorima. Uspostavila je liniju komunikacije s ruskom vojskom, a kodno joj je ime bilo “Vitez” – rekao je guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjegubov.

– (Rusima je) predala pripadnike antiterorističke jedinice, veterane zaštite okoliša, lovce i policajce, a lokalno je stanovništvo natjerala da nose bijele trake oko ruku – dodao je Sinjegubov.

Predsjednik općinskog vijeća Starjog Saltiva Edvard Konovalov uhićen je nakon racije u toj općini koja je od Harkiva udaljena oko 45 kilometara istočno. Tereti ga se za stambeno zbrinjavanje ruskih vojnika i poticanje Ukrajinaca na nepružanje otpora.

S obzirom na to da u Ukrajini trenutno vlada izvanredno stanje te da ih se tereti za izdaju, Konovalov i Antonova mogli bi biti kažnjeni doživotnim zatvorom.

Glavni tužitelj Ureda državnog tužiteljstva u Harkivu Oleksandr Filčakov rekao je da ju u toj regiji tokom rata najviše ljudi optuženo za izdaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog je mjeseca rekao da će se izdajnici kažnjavati zatvorom ili egzilom, prenosi Jutarnji.