irak

Pronašli zloglasnog ISIS-ovca, ali tek onda su uslijedili problemi

Shifa al-Nima

Čovjek se tokom skrivanja toliko udebljao da ga nisu mogli ni pomaknuti

U iračkom gradu Mosulu uhapšen je pretili ISIS-ovac Shifa al-Nima, koji se tokom svog skrivanja od vlasti toliko udebljao da nije mogao stati u policijski auto te je u pritvor prevezen u zadnjem dijelu velikog pick-up terenca, piše Daily Mail.

Notorni “muftija” al-Nima smatra se velikim hapšenjem (ne samo u bukvalnom značenju), a njegovo skrovište otkrile su iračke snage sigurnosti.

Zbog prilično odbojnog izleta stekao je nadimak ISIS-ov “Jabba the Hut”, prema divovskom pužu-zlikovcu iz sage Ratova zvijezda. Samoprozvani religiozni vođa izdao je niz fetvi na temelju kojih su pogubljeni drugi klerikalci i učeni ljudi islama, a prema njegovom ukazu minirana je i jedna džamija.

Iračka policija rekla je da se radi o jednom od najviše pozicioniranih vođa Islamske države, koji je optužen i da je naredio da se uništi grobnica proroka Jone, ali i počini niz drugih kulturocida.

Britanac Macer Gifford, koji se borio protiv Islamske države u Siriji, na Twitteru je pokazao zadovoljstvo ovim hapšenjem.

– Oduševljen sam time što je “Jabba the Hut” Islamske države uhapšen u Mosulu. On je odgovoran za egzekuciju muškaraca, žena i djece. Ova životinja je silovala i ubijala.