Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propala kompanija Mossack Fonseca, izvor afere Panamski dokumenti

mossack

Advokatska kompanija Mossack Fonseca najavila je zatvaranje krajem ovog mjeseca, a riječ je o kompaniji posredstvom koje su objavljeni takozvani Panamski dokumenti (Panama Papers) i otkriven skandal globalnih razmjera u vezi s poreskim utajama i prevarama, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukovodstvo je saopćilo kako je zbog objavljivanja Panamskih dokumenata kompanija Mossack Fonseca izgubila ugled kod klijenata i ostala bez mogućnosti pozitivnog poslovanja.

Više od 11,5 miliona tajnih dokumenata kompanije Mossack Fonseca procurili su u medije 2016. godine, a kompanija je nakon toga morala smanjiti broj uposlenik u uredima u 40 zemalja sa 600 na 50.

“Pravna borba za pravdu će biti nastavljena”, navodi se u saopćenju kompanije koju je 1977. godine osnovao njemački advokat Jurgen Mossack i koja je do objavljivanja Panamskih dokumenata bila četvrta najveća advokatska kompanija u svijetu.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u, objavila je prije dvije godine milione tajnih dokumenata o blizu 215.000 offshore subjekata povezanih s više od 14.000 klijenta u 200 zemalja i teritorija.

ICIJ je dokumente koji su otkrili skandal globalnih razmjera nazvali Panamskim dokumentima, a kazali su kako im je dokumente dostavio anonimni izvor iz advokatske kompanije Mossack Fonseca, smještene u Panami.

Objavljivanje Panamskih dokumenata pokrenulo je brojne istrage širom svijeta protiv osoba koje su posredstvom offshore računa izbjegavali poreze, a među njima su i brojni zvaničnici, sportisti, privrednici i poznate ličnosti iz show biznisa.