Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi zeland

Prošlo je četiri godine od izbijanja pandemije, a tek sada su ukinuli Covid ograničenja

Zbogom COVID potvrdama i zaštitnim maskama
FOTO: PIXSELL

Većina ograničenja uklonjena je prošle godine jer su stope vakcinacije dostigle visoke nivoe, a bolnice u zemlji uspješno su prebrodile zimu, bez opterećenja

Vlada Novog Zelanda ukinut će sva preostala ograničenja povodom Covid-19 od utorka u ponoć, čime će biti okončana neka od najstrožih pravila nakon što su bila na snazi duže od tri godine.

Ministrica zdravstva Ayesha Verrall navela je saopćenju u ponedjeljak da ljudi od utorka više neće morati da nose maske za lice u zdravstvenim ustanovama ili da se izoluju sedam dana nakon zaraze virusom.

Odluka nakon izbora

-Iako će broj zaraženih nastaviti da varira, nismo vidjeli dramatične vrhunce koji su karakterizirali stope Covid-19 prošle godine. To, u kombinaciji sa nivoom imuniteta stanovništva, znači da smo vlada i ja u mogućnosti da sigurno uklonimo preostale zahtjeve za Covid-19 – izjavila je Veral.

Većina ograničenja uklonjena je prošle godine jer su stope vakcinacije dostigle visoke nivoe, a bolnice u zemlji uspješno su prebrodile zimu, bez opterećenja.

Odluka da se uklone ograničenja donesena je samo dva mjeseca nakon neizvjesnih izbora u toj zemlji.

Dok je postupanje s pandemijom novozelandske vlade globalno prepoznato po tome što je stopu zaraze i smrtnosti održala na niskom nivou, ona se suočila s kritikama zbog produženih karantina, zatvaranja škola i zatvorenih granica.

“Značajna prekretnica”

Premijer Chris Hipkins kazao je da je formalni kraj ograničenja “značajna prekretnica”.

-Vjerujem da Novozelanđani mogu biti izuzetno ponosni na ono što smo zajedno postigli. Ostali smo u kućama, žrtvovali smo se, vakcinisali smo se i nema sumnje da smo spasili živote – izjavio je on na sedmičnoj konferenciji za novinare.

-Iako to više nije obavezno, ministrica zdravstva i dalje preporučuje ljudima da ostanu kod kuće pet dana ako nisu dobro ili su bili pozitivni – dodao je on, prenosi Reuters.