Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prosvjedom na Trgu bana Jelačića podsjetili na ubijene i protjerane Srbe u “Oluji”

oluja-protesti

Građanski aktivisti na Trgu bana Jelačića transparentima su upozorili na ubijene i protjerane srpske civile u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”. Ukazuju kako je u toj vojnoj akciji prije 20 godina 667 osoba ubijeno, a 22 tisuće protjerano, a da Hrvatska nije učinila potrebne korake kako bi zločince osudila i omogućila povratak izbjeglima, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Centar za žene žrtve rata i Ženska mreža Hrvatske u suradnji sa sarajevskim Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Srpskim demokratskim forumom (SDF) i Udrugom slobodarskih aktivista (USA) ispred spomenika banu Jelačiću na glavnom gradskom trgu mirnim su polusatnim prosvjedom odali počast i izrazili suosjećanje sa svim žrtvama vojne operacije “Oluja”.

Akcija se već drugu godinu održava u suradnji sa organizacijama iz Bosne i Hercegovine, gdje se istovremeno trebala održati ista akcija koja je, međutim, zabranjena. Bh. aktivisti će umjesto uličnog prosvjeda uputiti pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, poručila je Nela Pamuković iz Ženske mreže Hrvatske.

“Želimo upozoriti na zločine i na organizirano državno poricanje tih zločina. Sutrašnjom vojnom paradom država se očito priprema za novi rat, a ni ovaj zadnji nije završila, nije preuzela odgovornost, nije istražila zločine i utvrdila činjenice”, poručila je aktivistica Pamuković.

Aktivisti zahtijevaju da se vlast distancira od zločina počinjenih u “Oluji” i prekine politiku diskriminacije, kazala je Pamuković.

Veljko Džakula i Ljubo Manojlović iz SDF-a poručuju kako traže procesuiranje zločina počinjenih nad nedužnim žrtvama, većinom civilima srpske nacionalnosti.

Mirni prosvjed izazvao je i brojne reakcije i negodovanja prolaznika, građana Zagreba, no nije se desilo ništa značajnije od verbalnog suprotstavljanja.

“Protiv čega oni protestiraju?! Što su nam uništili pola zemlje?!”, komentirala je jedna građanka.

Organizatori podsjećaju da su u “Oluji” poginule i nestale 1.853 osobe, od čega je prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) ubijeno njih 667, a protjerano više od 22 tisuće stanovnika, većinski srpske nacionalnosti.