Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Atini

Prosvjetni radnici se sukobili s policijom, zaustavili i javni prevoz

atina (3)

U Parlamentu Grčke ranije ovog mjeseca raspravljano je o nacrtu zakona kojim bi bili pooštreni kriteriji u vezi sa zapošljavanjem prosvjetnih radnika u toj zemlji

Prosvjetni radnici i drugi državni službenici zatvorili su danas satima centar Atine tokom protesta organizovanih zbog novih kriterija za zapošljavanje nastavnika, razmatranih u grčkom parlamentu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 3.000 građana okupilo se na protestu ispred zgrade parlamenta, ometajući na ovaj način javni prevoz oko pet sati dok je policija preusmjeravala saobraćaj dalje od Trga Sintagma.

Planirali su da ostanu tu sve dok predstavnici vlasti ne glasaju o predloženom sistemu zapošljavanja.

Krovni sindikat državnih službenika Adedy pozvao je na 24-satni štrajk javnog sektora u četvrtak kako bi na ovaj način podržali zahtjeve prosvjetnih radnika.

Štrajkom su uglavnom pogođene škole, jer je u većini danas odgođena nastava. Nekoliko desetina demonstranata nakratko se sukobilo s policajcima, koji su blokirali njihov pristup parlamentu. Međutim, nije bilo prijavljenih povreda ili hapšenja.

Prosvjetni radnici su ranije održali dva protestna marša u Atini i u oba slučaja zabilježeni su sukobi s policijom.

U Parlamentu Grčke ranije ovog mjeseca raspravljano je o nacrtu zakona kojim bi bili pooštreni kriteriji u vezi sa zapošljavanjem prosvjetnih radnika u toj zemlji.

Prema nacrtu zakona, smanjen je broj bodova na osnovu iskustva i broja godina provedenih u sektoru obrazovanja, dok se povećava broj bodova kandidata koji su završili postdiplomski i doktorski studij.

Planirano je da u toj zemlji tokom naredne tri godine bude uposleno još 15.000 prosvjetnih radnika. Ipak, sindikati obrazovanja traže zapošljavanje većeg broja prosvjetnih radnika.