Globus

brine porast nivoa mora

Proteklih pet godina bilo je najtoplije u istoriji mjerenja

22/09/2019

U izvještaju se navodi da su temperature od 1850. godine povećane za 1,1 stepen Celzijusov, a samo u periodu od 2011. do 2015. godine za 0,2 stepena Celzijusova, prenosi BBC

Posljedice globalnog zagrijavanja su sve vidljivije, a promjene se odvijaju sve brže, navodi se u izvještaju Svjetske meteorološke organizacije objavljenom uoči klimatskog samita UN u NJujorku.

Prema podacima ove organizacije, petogodišnji period od 2014. do 2019. godine bio je najtopliji od kada se mjere temperature.

U istom periodu značajno je povećan nivo mora, a emisije uljen dioksida su dostigle nove rekorde.

Iz Svjetske meteorološke organizacije ukazuju da je potrebno odmah pojačati napore i aktivnosti s ciljem smanjenja ugljen dioksida i emisije gasova staklene bašte.

U izvještaju se navodi da su temperature od 1850. godine povećane za 1,1 stepen Celzijusov, a samo u periodu od 2011. do 2015. godine za 0,2 stepena Celzijusova, prenosi BBC.

Ovo je rezultat sve većih emisija ugljen dioksida, dok je količina gasa koja je završila u atmosferi od 2015. do 2019. godine povećana za 20 odsto u odnosu na prethodnih pet godina.

Naučnici su saglasni da najviše zabrinjava porast nivoa mora, koji je od 1993. godine do danas prosječno iznosio 3,2 milimetra godišnje.

Međutim, od maja 2014. do 2019. taj rast je povećan na pet milimetara godišnje. U periodu od 2007. do 2016. godine nivo mora u prosjeku je rastao četiri milimetra godišnje.

“Rast nivoa mora je ubrzan i mi smo zabrinuti da će naglo topljenje ledenih ploča na Antarktiku i Grenlandu dodatno doprinijeti tom trendu”, rekao je sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

On je podsjetio na tragične posljedice rasta nivoa mora na Bahamima i Mozambiku, gdje je ova pojava zajedno sa jakim tropskim olujama dovela do humanitarne i ekonomske katastrofe.

“Gdje god da se sada pogleda na planeti priča je ista – zagrijavanje uzrokovano aktivnostima čovjeka utiče na klimatske promjene i pojavu ekstremnih vremenskih prilika i pojava kao što visoke temperature i šumski požari”, navodi se u izvještaju.

Šef Instituta Grentam sa Imperijalnog koledža u Londonu profesor Brajan Hoskins upozorava da se klimatske promjene ubrzavaju i to veoma opasnim tempom.

On je istakao da je potrebno preduzeti hitne mjere i po pitanju smanjenja emisije gasova koji daju efekat staklene bašte i adaptacije na neizbježne klimatske promjene.

Svjetska meteorološka organizacija predstaviće ovaj izvještaj sutra na specijalnom samitu UN o klimatskim promjenama u NJujorku.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da će veliki broj političkih lidera učestvovati na jednodnevnom sastanku, koji je osmišljen da se bavi djelima, a ne riječima.

“Rekao sam liderima da ne dolaze sa kitnjastim govorima, već sa konretnim prijedlozima i mjerama”, rekao je Guteres.

On očekuje da će sutra na sastanku čuti veliki broj smislenih planova i najava za dramatično smanjenja emisija gasa u narednih 10 godina i za postizanje karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.