Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uvrede za okupljene

Protest u Beogradu: Traži se uklanjanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću

cvetni trg beograd-RSE

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na mjestu protesta na Cvetnom trgu, u ulici gde je mural i okolini, raspoređene su jake policijske snage

Više nevladinih organizacija, aktivisti za ljudska prava i građani protestuju večeras (subota, 13. novembar) na Cvetnom trgu u Beogradu, sa zahtjevom da se ukloni mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa jedne fasade u centru grada.

Protest “Mural mora pasti”, koji se organizuje u ulici na nekoliko stotina metara od murala zločincu Ratku Mladiću, jedan je u nizu skupova građana i nevladinih organizacija, nakon što je policija spriječila aktiviste da prekreče mural na Međunarodni dan borbe protiv fašizma (9. novembar).

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na mjestu protesta na Cvetnom trgu, u ulici gde je mural i okolini, raspoređene su jake policijske snage.

Policija na Cvetnom trgu razdvaja organizatore i učesnike protesta od desničarske grupe koja im upućuje uvrede.

Neimenovana grupa desničara, pored uvreda na račun učesnika protesta, uzvikuje i povike Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Učesnici skupa, desničarima na uvrede odgovaraju povikom “fašisti”.

Đurić: Podići spomenike žrtvama, a ne zločincima

Ivan Đurić iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava rekao je da je protest “nastavak borbe da u Srbiji vlada zakon, a ne pravo jačeg”.

Prema njegovim riječima, protest je “nastavak otpora” zato što je dio Beograda okupirala grupa desničara.

“Naš najveći problem je u tome šta oni štite i koga oni štite, štite mural Ratka Mladića”, istakao je on.

Podsjetio je na Mladićevu odgovornost za genocid u Srebrenici 1995.

“Naša je odgovornost i dug prema žrtvama genocida u Srebrenici zato što je to rađeno u naše ime. Pozivam da se okrenete i da se zamislimo…da bi naše društvo podizalo spomenike žrtvama, a ne zločincima”, istakao je Đurić.

Novinar Rade Radovanović je pozdravio okupljene povikom “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

Desničarima, koji za sve vrijeme obraćanja skandiraju i pokušavaju da prekinu učesnike protesta, Radovanović je poručio “nećete proći”.

Filipović: Država stala uz one koji podržavaju Mladića

Reditelj Stevan Filipović je, tokom govora, primijetio da desničari okupljenima uzvikuju “ustaše”, što je naziv vojsku Nezavisne države Hrvatske koja je činila masovne zločine tokom Drugog svjetskog rata.

“Meni su ustaše pobile članove porodice. Za mene su ovi što podržavaju Mladića isti kao ustaše”, rekao je Filipović.

On je naglasio da je “država stala uz one koji podržavaju Mladića”.

“Najveći mural ratnim zločincima je ovaj režim (u Srbiji)”, rekao je Filipović.