Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti DF-a u Podgorici: Traže ostavku Đukanovića i gađaju policiju

Podgorica tuca

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras na protestu Demokratskog fronta (DF) u centru Podgorici, gdje su postavili ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote donese odluku o prelaznoj Vladi. U suprotnom, kako je poručio lider DF-a Andrija Mandić, “cijela Crna Gora dolazi u Podgoricu”.

Demonstranti su kod Skupštine Crne Gore gađali policiju, pokušali su porušiti zaštitne ograde, nakon čega je policija ispalila suzavac, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja. [yuzo_related]

Pristalice Demokratskog fronta, koje su prisustvovale večerašnjem okupljanju u Podgorici prošetale su od Trga republike do zgrade MUP-a. U povratku, demonstranti su počeli gađati policiju kod zgrade Skupštine, nakon čega je policija reagovala suzavcem.

Lider DF-a Andrija Mandić postavio je večeras ultimatum crnogorskim vlastima, zahtijevajući da do subote bude donijeta odluka o prelaznoj vladi ili će cijela Crna Gora doći u Podgoricu. Zatražio je ostavku premijera.

„Imamo plan kako da smijenimo diktatora. Građani su došli bez javnog poziva, a tek ćemo ih u subotu pozvati ako Đukanović ne podnese ostavku”, kazao je Mandić.

On je pozvao koalicione partnere DPS-a da napuste Vladu.

Među demonstrantima, večeras je bilo vidljivo prisustvo maskiranih osoba, koje su u nekoliko navrata gađale policiju.

Jake policijske snage večeras su bile raspoređene oko zgrada Skupštine, Vlade i Predsjedništva Crne Gore.

Ovaj protest organizovan je nakon što je policija juče prekinula proteste DF-a koji su trajali 21 dan. Revoltirani tim postupkom DF je i sinoć organizovao protestno okupljanje u Podgorici, i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji. Nakon toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrijebila suzavac i gumene metke. Takođe, policija je saopštila da je sinoć spriječila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore.

Tom prilikom lakše je povrijeđeno više osoba, a protiv 15 građana je pokrenut prekršajni postupak.

Povodom jučerašnjih dešavanja u Podgorici, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ranije danas je pozvao na poštovanje ustavnog poretka, javnog reda i mira i rješavanje političkih pitanja u državnim institucijama Crne Gore, piše Anadolu Agency.