Globus

Studenti na ulicama

Protesti u Australiji uoči samita UN-a: Spriječiti okolišnu katastrofu

20/09/2019

Štrajk će kulminirati u New Yorku kada će Thunberg, koja je nominirana za Nobelovu nagradu za svoj klimatski aktivizam, voditi protest u sjedištu Ujedinjenih nacija

Više hiljada studenata i učenika izašli su na ulice Australije i drugih azijsko-pacifičkih zemalja zahtijevajući od svjetskih lidera, koji će se okupiti na UN-ovom samitu za Klimatsko djelovanje, da usvoje mjere koje će spriječiti okolišnu katastrofu.

Slični protesti, inspirisani 16-godišnjom švedskom aktivistkinjom Gretom Thunberg, planirani su u petak u oko 150 država. Cilj je da studenti i učenici iz cijelog svijeta u jedan glas govore o predstojećim efektima klimatskih promjena na planeti.

Štrajk će kulminirati u New Yorku kada će Thunberg, koja je nominirana za Nobelovu nagradu za svoj klimatski aktivizam, voditi protest u sjedištu Ujedinjenih nacija, javio je Reuters.

Thunberg je u tvitu primijetila „ogromnu gužvu“ u Sydneyu za koju je rekla da će postaviti standard dok protesti počinju po Aziji, Evropi i Africi.

Samit UN-a okuplja svjetske lidere kako bi razgovarali o strategijama ublažavanja klimatskih promjena, poput prelaska na obnovljive izvore energije.

To se pitanje posebno odnosi na pacifička ostrva, koja su više puta tražili od bogatih zemalja da učine više kako bi spriječili porast nivoa mora.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.