Blokirali ulaze

Protesti u Francuskoj sve masovniji, sada su “potez” povukli studenti

stu

Sporna reforma obrazovanja u Francuskoj je usvojena 8. marta i njom su izmijenjeni uslovi pod kojima se studenti upisuju na univerzitete.

Studenti su u znak protesta protiv reforme obrazovanja blokirali ulaze u oko stotinu obrazovnih ustanova širom Francuske, što je dovelo do obračuna sa policijom, javili su lokalni mediji.

Agencija “France Info” javila je da su studenti u regionu Overnja-Rona-Alpi, od kojih su pojedini pristalice takozvanih “žutih prsluka”, gađali raznim objektima policijske službenike, koji u uzvratili ispaljivanjem suzavca.

Protesti se održavaju i u regionima Burgundija-Franš-Konte, Centar-Dolina Loare i Korzika, te u Parizu u drugim mjestima, prenio je “Sputnjik”.

Sporna reforma obrazovanja u Francuskoj je usvojena 8. marta i njom su izmijenjeni uslovi pod kojima se studenti upisuju na univerzitete.

Izmjene su stupile na snagu u septembru.

Sindikati su kritikovali reformu i skrenuli pažnju na “selekciju” koju ona stvara, uz napomenu da je to nešto što je kontradiktorno opštem pravu i jednakosti u mogućnosti sticanja visokog obrazovanja.

U Parizu su se u subotu, 1. decembra, dogodili masovni neredi, koje su izazvali aktivisti takozvanih “žutih prsluka”, pokreta koji protestuje zbog porasta cijena goriva, što je posljedica poreza na dizel, usvojenog prošle godine.

Tokom protesta za vikend privedeno je više od 400 ljudi, a više od stotinu je povrijeđeno, uključujući policijske službenike.