Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Londonu: U Mijanmaru se provodi “tihi genocid” kao u BiH

london

Više hiljada aktivista okupilo se u Londonu kako bi ukazali na ubijanje Rohinja muslimana u Mijanmaru. Nasilje u ovoj zemlji demonstranti su u više navrata uporedili sa genocidom u BiH i Ruandi, prenose britanski mediji.

Učesnici skupa okupili su se ispred Ambasade Mijanmara te pozvali premijerku Velike Britanije Theresu May da hitno poduzme aktivnosti na zaustavljanju “tihog genocida” koji se provodi u Mijanmaru.

Tokom ove sedmice protesti zbog nasinja prema Rohinja muslimanima održani su u više gradova Velike Britanije, ali i širom svijeta. Najveće okupljanje do sada zabilježeno je upravo u Londonu prošlog vikenda.

Samaira Faruk porijeklom iz Pakistana izjavila je tokom protesta da vlasti u Velikoj Britaniji ne mogu samo osuđivati zločine.

“Oni moraju učiniti više i trebaju preispitati diplomatske odnose sa Mijanmarom”, dodala je.

Jedan od demonstranata je i Hussain Abdul. On je kazao da noću ne može spavati nakon svega što je vidio na TV kanalima.

“Vidio sam šta se sve desilo tim ljudima. Da li je ikoga briga za to”, pita se Abdul.

Vojne snage Mijanmara započele su 25. augusta svoju ofanzivu prema Rohinja muslimanima zbog aktivnosti koje je na njihovoj teritoriji provodila grupa militanata. Spaljeno je više sela, a UN je objavio da je 290.000 civila napustilo svoje domove i prebjeglo u susjedni Bangladeš.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u srijedu da se Rohinja muslimani nalaze u katastrofalnoj situaciji.