Protesti u Pakistanu i Indiji zbog pogubljenja šiitskog vođe

Saudi Shiite Cleric

Nekoliko hiljada demonstranata danas se okupilo u Pakistanu i Indiji kako bi protestirali protiv jučerašnjih pogubljenja u Saudijskoj Arabiji.

Okupljeni demonstranti u pakistanskom Karachiju i indijskom Kashmiru protestirali su protiv vlasti Saudijske Arabije i jučerašnjeg pogubljenja tamošnjeg šiitskog imama Nimr al-Nimra i još 46 osoba osuđenih zbog terorizma u toj zemlji.

Demonstranti u Kashmiru su se tokom protesta sukobili s policijom, a tom prilikom je povrijeđeno nekoliko osoba.

Vlasti Saudijske Arabije jučer su saopćile da su pogubile 47 lica osuđenih zbog terorizma, među kojima i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji Nimra. Taj potez je izazvao niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i drugih adresa, ali najoštrije reakcije dolaze iz Irana.

Demonstranti u Teheranu su sinoć zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije, a tom prilikom je privedeno najmanje 40 demonstranata. Iranski vjerski vođa ajatollah Khamenei je poručio da će Rijad “platiti” za pogubljenja koja je nazvao “političkom greškom i zločinom”.

Kritičari su zabrinuti da bi ovaj slučaj mogao produbiti odveć postojanu krizu među meshebima, vjerskim grupama u toj regiji.

Vlasti Saudijske Arabije odbacuju kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa u toj zemlji, a reakcije Irana ocjenjuju “neprihvatljivim”. Neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije tvrdi da su pogubljeni bili aktivni članovi terorističkih pokreta, a da Iran svojom reakcijom “otkriva pravo lice i svoju podršku terorizmu”.

UN, EU i SAD pozivaju lidere u regiji na smirivanje tenzija.