Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Prištini: Zapaljena dva policijska automobila, gorio i ulaz u zgradu vlade

protesti u pristini

Na ulicama Prištine idalje traje sukob demonstranata i policije, nakon eskalacije situacije tokom mirnog protesta opozicije. Demonstranti u pravcu policije bacaju molotovljeve koktele i pri tom su izazvali požar na dva blindirana policijska vozila, koja je policija uspjela da ugasi. Pristaše kosovske opozicije izazvale su u subotu niz incidenata tokom protesta u središtu Prištine, a molotovljevim koktelima zapalili su i ulaz u zgrade vlade, koji je brzo ugašen, izvijestili su regionalni mediji iz Prištine. Ima i povrijeđenih policajaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Kosovska policija je saopštila da je u sukobu demonstranata sa policijom nakon današnjeg protesta opozicije, do 17 sati povrijeđeno 10 policajaca, dva građanina i dva novinara. Istovremeno, policija je uhapsila 24 demonstranta.

Specijalne jedinice policije velikom količinom suzavca i vodenim topovima rastjeruje demonstrante u pravcu katoličke katedrale.

Do eskalacije situacije je došlo nakon što je u toku govora poslanice Alijanse za budućnost Kosova Donike Kadaj Bujupi grupa demonstranata počela da gađa najpre kamenicama, a potom i pirotehničkim sredstvima i molotovljevim koktelima u pravcu zgrade Vlade. Policija nije reagovala odmah, nego tek nakon pola sata kada je zapaljen molotovljevim koktelima i jedan dio zgrade Vlade.

Iako su pojedini istaknuti opozicionari i poslanici pokušavali da smire i spriječe grupu koja je počela da gađa u pravcu Vlade, ipak nisu uspjeli da ih zaustave. Najveći dio učesnika protesta se mirno razišao.

Prije eskalacije situacije, ujedinjena kosovska opozicija je sa protesta na kome se okupilo nekoliko desetina hiljada građana iz svih dijelova Kosova, zatražila da odmah ode sa vlasti Vlada, koju vode Isa Mustafa i Hashim Thaci. Opozicija tvrdi da su oni prekšili Ustav i da je to posvjedočila odluka Ustavnog suda da sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

Visar Ymeri, predsjednik najveće opozicione partije Pokret “Samoopredjeljenje” je podsjetio da je protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom peticiju potpisalo 205 hiljada građana, da je na hiljade građana protestovalo širom Kosova, te da je Ustavni sud Kosova donio odluku da Zajednica nije u skladu sa Ustavom. Zato, kazao je, Vlada mora da ode.

“Ovako masivan skup govori Mustafi i Thaciju da ne mogu da nastave da vode Vladu”, kazao je Ymeri.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, je istakao da je opozicija kazala “ne korupciji i siromaštvu na Kosovu, ne Kosovu bez vojske, ne Zajednici koja dovodi Srbiju na Kosovu i ne demarkaciji”.

“Oni gube snagu, gube kontrolu, oni odlaze zajedno sa korupcijom i Zajednicom i demarkacijom. Ustavni sud je to potvrdio”, kazao je Haradinaj.

Lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj je kazao da je Kosovo danas na nogama, da je ujedinjeno da padne Vlada koju vode oni koji su prekršili Ustav i koji braneći svoje stolice pokušavaju da zavade građane.

“Tražimo odmah slobodne izbore. Došli smo da branimo našu zemlju i Ustav. Glasu naroda, glasu građana niko ne može odoljeti. Mirno, snažno, vašim fizičkim prisustvom, odazovite se i u buduće pozivu opozicije sve dok ne padne vlada”, poručio je Limaj.